Mos med mersmak!
Mukimo är en populär maträtt från Kenya som fått sitt namn av att alla ingredienser mosas tillsammans. Här lagas den av Janet som varit SOS-mamma i mer än tjugo år och ofta bjuder sina barn på den älskade rätten.

Det här behöver du
Ca 4 personer
Tillagningstid: ca 20 minuter + koktid
- En kopp gröna ärtor
- En kopp bönor
- ½ kopp majs
- 10 medelstora potatisar
- En skvätt mjölk
- En klick smör
- Salt att smaka av med
Så här gör du
- Rengör bönor, majs och ärtor.
- Skala potatisen.
- Koka varje ingrediens separat i vatten så de blir mjuka. Anpassa tiden för varje ingrediens för att undvika överkokning.
- Blanda alla ingredienser i en stor skål och mosa ihop.
- Om blandningen är för torr, tillsätt lite varmt vatten eller mjölk.
- Smaka av med salt och smör.

Janet har ätit rätten sedan hon var liten.

– Den här rätten serverades ofta i vårt hem när jag växte upp. Mamma lagade den ofta så jag lärde mig det genom att titta på när hon gjorde den. Till en början lagade vi den med råa bananer men sen när vi fick tag i potatis bytte vi till det – och den blev ännu godare. Idag är potatisen den viktigaste ingrediensen, berättar Janet.
Och traditionen går vidare. Numera är det tioåriga Nyakio som gärna är med och lagar mat med mamma Janet.
– Mukimo är väldigt mättande och gott. Jag hjälper mamma att skala potatisen, rensa bönorna och ärtorna, säger Nyakio.
Foto: Javason Saitoti
Taggar
Dela inlägget
Publicerad: 2022-11-10
Liknande

SOS Barnbyar skapar en ännu bättre verksamhet
SOS Barnbyar har ett pågående arbete för att ytterligare förbättra skyddet av barn i våra verksamheter.
Läs mer härBarnen bortom badparadiset
Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.
Läs mer här