Artikel

Näringsliv och civilsamhälle starkare tillsammans

Den växande sociala oron och utanförskapet bland unga är en utmaning som alla i Sverige måste ta på allvar. Det är hög tid för näringslivet och civilsamhället att inse att gemensamma investeringar i samhällets stabilitet och trygghet är avgörande för allas vår långsiktiga framgång, skriver Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll Sverige och Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar Sverige.

Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll Sverige och Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar Sverige.

Sverige står inför allvarliga problem. Unga växer upp i utanförskap, drabbade av sociala problem, psykisk ohälsa och en alltmer systemhotande gängkriminalitet. I den offentliga debatten framställs dessa problem ofta som olösliga, men det är en felaktig bild. Problemen är komplicerade, ja, men deras rötter är inte omöjliga att förstå.

Bristande integrationsinsatser leder till socialt utanförskap. De barn som växer upp i otrygga hem utan förebilder riskerar att förlora sin framtid innan den ens har börjat. En skola där stök och oordning råder blir en miljö där lärande och utveckling omöjliggörs.

När skolan inte lyckas uppfylla sitt uppdrag är risken större att barn istället fastnar i socialt utanförskap och kriminalitet. Då urholkas grunden för en stark arbetskraft och framtida entreprenörskap. Hur många potentiella företagsledare har vi redan förlorat på grund av att samhället inte lyckats dra nytta av deras inneboende potential?

”Vi tycker det är förvånande att näringslivet och civilsamhället inte redan tagit en mer aktiv gemensam roll i att bemöta samhällets utmaningar”

Vi tycker det är förvånande att näringslivet och civilsamhället inte redan tagit en mer aktiv gemensam roll i att bemöta dessa utmaningar. Socialt utanförskap och hög arbetslöshet leder till betydande samhällskostnader, som i sin tur resulterar i högre skatter och minskade vinstmöjligheter för företagen. Alla förlorar på detta. Ett mer engagerat gemensamt arbete skulle därför inte bara vara ett bidrag till samhället, utan också ett strategiskt drag för att utveckla vår egen framtida verksamhet.

Civilsamhällets organisationer utför i dag ett ovärderligt arbete för att stödja utsatta barn och familjer. Men dessa insatser behöver skalas upp, effektiviseras och stärkas genom ett djupare och mer engagerat samarbete med näringslivet. Företag sitter på resurser, nätverk och en affärsmässig kunskap som kan göra en enorm skillnad. Det räcker inte med att enbart lämna över ansvaret till ideella organisationer – näringslivet måste också ta sitt ansvar på allvar.

Ett konkret exempel är övergången från ungdom till vuxenliv, där många saknar de stödstrukturer som behövs för att hantera vuxenlivets ansvar. Här kan näringslivet spela en avgörande roll genom att erbjuda lärlingsplatser, mentorskap och juridiskt stöd. Genom att ge unga en stabil start i livet bidrar företagen inte bara till en mer sammanhållen arbetsmarknad, utan också till ett starkare och mer inkluderande samhälle.

Men för att denna vision ska bli verklighet krävs att näringslivet tar ett långsiktigt och aktivt ansvar. Det handlar om att skapa möjligheter för alla, även för dem som saknar de rätta kontakterna och resurserna. Civilsamhället, å sin sida, måste bli bättre på att visa näringslivet hur de kan göra en verklig skillnad, men också tala företagens språk genom att mäta effekt och nytta av insatserna för ett genuint och långsiktigt engagemang.

Utmaningarna är stora, men möjligheterna är större. Ett starkare samarbete mellan civilsamhälle och näringsliv är nödvändigt för att Sverige ska kunna möta framtidens utmaningar och säkerställa att alla unga får en rättvis chans att blomstra. Det är dags att vi tillsammans tar ansvar för Sveriges framtid – för vår gemensamma välfärd och för nästa generations möjligheter.

Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll Sverige
Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar Sverige

Dela inlägget

Publicerad: 2025-01-08

Liknande

Artikel

Ungas röster lyfts i samhällsdebatten

Vårt ungdomsråd spelar en avgörande roll i att påverka och bidra med sina erfarenheter i viktiga samhällsfrågor. Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist på SOS Barnbyar, berättar om ungdomsrådets arbete och deras viktiga insats i att forma remissvar.

Läs mer här

Artikel

Så stärker vi barnrättsperspektivet hos Socialstyrelsen

Sedan ett år tillbaka har SOS Barnbyar varit en del av Socialstyrelsens råd för barn och unga. Här arbetar vi för att sätta barn och ungas behov och perspektiv i centrum och påverka viktiga beslut.

Läs mer här

Artikel

Vår syn på regeringens förslag om sänkt straffrättsålder

Tisdagen den 28 januari tog justitieminister Gunnar Strömmer emot ett förslag om skärpta straff för unga lagöverträdare. Den statliga utredningen föreslår bland annat att straffbarhetsåldern sänks från 15 år till 14 år vid särskilt allvarliga brott. Det gäller brott med minimistraffet fyra år eller mer. Förslaget är tidsbegränsat och föreslås gälla i fem år.

Läs mer här