Artikel

Nu kan barnen gå i skolan

Två vuxna som omfamnar varandra med två barn intill på en solig gräsplätt med ett grönt hus i bakgrunden
Tack vare SOS Barnbyar ser framtiden ljus ut för familjen.

Barnens drömmar om utbildning raserades när pengarna tog slut och pappa Kalonji blev sjuk. Men några hönor förändrade situationen. 

Kvinna i brokig klänning håller äggpaket och ler varmt
Affärerna går bra och nu ska de skala upp verksamheten.

Pandemin drabbade familjen hårt. Det fanns varken pengar till mat eller skolgång för de fyra barnen. Dessutom hade pappa Kalonji precis fått problem med lungorna, efter många års hantering av kemikalier ute på risfälten. Läkarna förklarade att det skulle vara en hälsofara för honom att jobba kvar.

– Jag kunde inte ge mina barn det de behövde. Det smärtade mig att deras drömmar om utbildning gick i kras, berättar Kalonji.

Vändningen kom när de gick med i SOS Barnbyars familjestärkande program. Där fick han stöd till att köpa in hönor och börja föda upp kycklingar. Det var en bra investering och resulterade snabbt i att familjen fick en stadig inkomst. Han och hans fru fick även delta vid olika utbildningar, bland annat inom föräldraskap, skydd av barn och hur man driver företag.

”Det smärtade mig att deras drömmar om utbildning gick i kras”

– Nu kan jag betala mina barns skolavgifter och vi äter oss mätta varje dag. Jag är glad över att vi nu har råd till både skolgång och sjukvård – tack vare hönsuppfödningen! Och att jag har ett jobb som inte gör mig sjuk.

Familjen planerar dessutom att utöka verksamheten.

– Just nu har vi 400 kycklingar. Vårt mål är att hålla mellan två och fem tusen kycklingar inom två år. Det skulle säkra mina barns framtid och ge dem en försörjning när de själva blir vuxna. Programmet har förändrat mina barns liv, konstaterar Kalonji.

Foto: Celeste Heikamp

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-15

Liknande

Artikel

Nyfiken av naturen

Möt Sonam från Indien. En kreativ tjej som gillar skolan, att leka – och odling!

Läs mer här

Artikel

Familjen fann hopp i en osäker ny verklighet

Valentynas familj bodde i Charkiv, Ukraina, före den fullskaliga invasionen i februari 2022. Den 2 mars tvingades Valentyna, som då var gravid, och hennes man och två barn att lämna sitt hem eftersom det var under ständig beskjutning.

Läs mer här

Artikel

Hon vill ge sina barnbarn en framtid

Mormor Daianas kärlek och beslutsamhet får både affärerna och människor att blomstra.

Läs mer här