Artikel

Nu kan barnen gå i skolan

Två vuxna som omfamnar varandra med två barn intill på en solig gräsplätt med ett grönt hus i bakgrunden
Tack vare SOS Barnbyar ser framtiden ljus ut för familjen.

Barnens drömmar om utbildning raserades när pengarna tog slut och pappa Kalonji blev sjuk. Men några hönor förändrade situationen. 

Kvinna i brokig klänning håller äggpaket och ler varmt
Affärerna går bra och nu ska de skala upp verksamheten.

Pandemin drabbade familjen hårt. Det fanns varken pengar till mat eller skolgång för de fyra barnen. Dessutom hade pappa Kalonji precis fått problem med lungorna, efter många års hantering av kemikalier ute på risfälten. Läkarna förklarade att det skulle vara en hälsofara för honom att jobba kvar.

– Jag kunde inte ge mina barn det de behövde. Det smärtade mig att deras drömmar om utbildning gick i kras, berättar Kalonji.

Vändningen kom när de gick med i SOS Barnbyars familjestärkande program. Där fick han stöd till att köpa in hönor och börja föda upp kycklingar. Det var en bra investering och resulterade snabbt i att familjen fick en stadig inkomst. Han och hans fru fick även delta vid olika utbildningar, bland annat inom föräldraskap, skydd av barn och hur man driver företag.

”Det smärtade mig att deras drömmar om utbildning gick i kras”

– Nu kan jag betala mina barns skolavgifter och vi äter oss mätta varje dag. Jag är glad över att vi nu har råd till både skolgång och sjukvård – tack vare hönsuppfödningen! Och att jag har ett jobb som inte gör mig sjuk.

Familjen planerar dessutom att utöka verksamheten.

– Just nu har vi 400 kycklingar. Vårt mål är att hålla mellan två och fem tusen kycklingar inom två år. Det skulle säkra mina barns framtid och ge dem en försörjning när de själva blir vuxna. Programmet har förändrat mina barns liv, konstaterar Kalonji.

Foto: Celeste Heikamp

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-15

Liknande

Artikel

Så leder sparlånegrupper till självförsörjning

Ekonomisk egenmakt i form av sparlånegrupper har länge varit en del av SOS Barnbyars arbete för att stötta familjer i utsatthet. Det har lett till att familjerna får större möjligheter att försörja sina barn och se till att de får gå i skolan. Sparlånegrupper är grupper där föräldrar sparar och lånar av varandra. Det gör att föräldrarna får en tryggare ekonomi och kan låna för att till exempel starta en försörjande verksamhet.

Läs mer här

Artikel

Sparlånegrupper förändrade situationen

Hon fick flera inkomster och blev självförsörjande – vilket säkrade sonens skolgång.

Läs mer här

Artikel

Pappaklubben stärker hela familjer

I Albanien träffas pappor i vår pappaklubb för att diskutera sina problem och hitta sätt att bli bättre och mer närvarande föräldrar.

Läs mer här