Ökad integration för barnens bästa
Att integrera barnbyn är ett sätt att göra familjerna mer delaktiga i samhällslivet så att det inte blir ett så stort steg den dagen barnen flyttar hemifrån. När det skulle göras i Inhambane så tillfrågades barnen hur de ville ha det. Även mammorna är nöjda med resultatet. ”Mina barn anpassar sig bra i det nya samhället, de har fått många vänner här. Jag ser ofta att andra barn kommer och leker med dem och det gör mig glad för att de kan bygga vänskaper de kan ha under en lång tid framöver”, säger barnbymamman Rainha. Familjerna har även börjat odla själva i trädgården, vilket lär barnen hur man kan odla sin egen mat.
Det har också visat sig att vissa av barnen i barnbyn har kunnat återförenas med sin biologiska familj. Det här sker bara om det är för barnets bästa och om barnet själv vill det. Den biologiska familjen kan efter det få stöd av oss genom vårt familjestärkande program. I det familjestärkande programmet får familjerna skräddarsytt stöd efter varje enskild familjs specifika situation och behov. Målet är alltid att familjen ska kunna hålla ihop, ta sig ur sin svåra situation och på sikt stå på egna ben. Det här har lett till att vi kan ha färre barn i familjerna, vilket ger barnbymamman mer tid för varje barn.
Dare4Care priset belönar innovativt tänkande och framgångsrika projekt i våra SOS-program. Priset kommer att ges till projekt som är bra exempel på hur vi uppfyller våra mål i praktiken. Vinnarna av det första Dare4Care-priset kommer att presenteras i januari 2018.
Dela inlägget
Publicerad: 2017-09-12
Liknande

Artikel
Solpaneler som förändrar livet
I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.
Läs mer här
Artikel
Klimatsmart odling leder till mindre fattigdom
Klimatförändringarna slår hårt mot de som lever i fattigdom i Moçambique. Skördarna, som hela familjer livnär sig på, misslyckas. Det leder till näringsbrist, svält och än mer fattigdom. För att stötta familjerna stöttar SOS Barnbyar jordbruksgrupper, där föräldrar lär sig att anpassa sin odling till klimatet och att odla på ett klimatsmart sätt. Fembarnsmamman Aissa är en av dem.
Läs mer här
Artikel
Så skyddar skolungdomar miljön
I Moçambique är det regn när det ska vara varmt. Och när det är varmt är det varmare än någonsin. Skördarna dör och gamla sätt att odla fungerar inte längre. Familjer lider av undernäring och svår fattigdom. I SOS Barnbyars ungdomsklubbar i landet får skolungdomar kunskap om hållbar odling, som både är bättre för klimatet och ger större skördar.
Läs mer här