SOS Barnbyar Logo Orange
Opinion & Berättelser

Gallo pinto från Costa Rica

I barnbyn Tres Ríos i Costa Rica lagar SOS-mamman Tania ris- och bönrätten Gallo pinto till sina barn. En vanlig rätt i landet, så populär att den av vissa betraktas som Costa Ricas nationalrätt.

Du behöver:
2 msk olja
1 liten lök, hackad
1 burk konserverade svarta bönor (340 g) eller 2 dl okokta svarta bönor (behöver förkokas)
1 röd paprika, hackad
2 vitlökar, hackade
450 g kokt ris (gärna kylskåpskalla rester)
4 msk Salsa Lizano eller Worcestershire sauce
1 tsk spiskummin
Ev färsk hackad koriander
Färskpressad limesaft
Olja till stekning, salt och peppar.

Så här gör du:
1. Hetta upp oljan i en stor gryta. Stek paprika och lök hastigt tills lökarna blivit blanka och gyllene. Tillsätt vitlöken, dra ner värmen till medium och låt puttra någon minut.
2. Häll i de svarta bönorna. Om du har kokat bönorna själv kan du med fördel hälla i 150 ml av kokvattnet – annars tillsätt vanligt vatten.
3. Smaksätt med Salsa Lizano/Worcestershire sauce och spiskummin. Rör runt.
4. Låt grytan puttra i cirka fem minuter eller tills den tjocknat något.
5. Rör försiktig i det förkokta riset. Värm upp tills det mesta av vätskan kokat bort, cirka 3–5 minuter. Se till att den inte blir för torr.
6. Tillsätt eventuellt den hackade koriandern och smaka av med salsan/saucen, limesaft, salt och peppar.

Foto: SOS Barnbyar

¡Buen apetito!