SOS Barnbyar Logo Orange
Opinion & Berättelser

Linsgryta från Etiopien

Abera har varit SOS-mamma i nästan åtta år och tagit hand om totalt 13 barn genom åren.

– Att vara SOS-mamma är en unik erfarenhet och skiljer sig från ett vanligt jobb. Jag sökte ett jobb på SOS Barnbyar – och blev i stället välsignad med en stor familj, säger Abera.

Hon uppskattar familjelivet.

– Barnen är så fantastiska och tillgivna. Att ta hand om de här barnen är en vinst i sig.

I köket får hon hjälp av dottern Adanech som ofta är med sin mamma i köket.

– Den här grytan är väldigt god. Jag är ofta med mamma och lagar mat. Det här är min absoluta favoriträtt, säger 14-åriga Adanech.

Du behöver det här
Receptet är beräknat till 10–12 personer.

0,5 kg röda linser
Olja att steka i
3 röda lökar
1–2 vitlöksklyftor
6 msk paprikapulver
3 koppar hett vatten
0,5 tsk örtkryddor
Salt och peppar

Gör så här
1. Skölj linserna och koka dem på svag värme i 10 minuter.
2. Häll av vattnet och mosa dem grovt.
3. Hacka löken.
4. Värm upp olja i en stor kastrull och tillsätt rödlök. Stek tills den blir genomskinlig.
5. Tillsätt paprikapulvret, hackad vitlök och linserna. Rör om och tillsätt kokhett vatten.
6. Koka grytan i 10 minuter tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med ris, bröd eller injera; ett etiopiskt flatbröd som bakas på teffmjöl* och används som bestick.

*Ett proteinrikt mjöl gjort på teffgryn, ett sorts gräsfrö som är vanligt i Etiopien. Teff har blivit mycket populärt på senare tid runt om i världen på grund av sitt höga näringsinnehåll, bland annat av protein, fibrer och mineraler. Teff har en nötig smak och finns i flera olika färger.

Foto: Fasika Savoury