Artikel

”Man har en klump i magen på väg hem från skolan”

Mahdi är en av de många ungdomar som tvingades ta familjeansvar när föräldrarna anlände till Sverige, flera år efter honom. Ansvaret blev så tungt att han till slut fick ont i magen av att bara kolla posten. Idag får hela familjen stöd från SOS Barnbyars familjestärkande program så att föräldrarna stärks – och Mahdi får vara den ungdom han har rätt att vara.

Mahdi kom till Sverige som ensamkommande. När hans familj anslöt några år senare var det Mahdi som hade koll på hur samhället fungerade. Han blev den i familjen som fick betala räkningar och ha kontakt med myndigheter. Men ansvaret blev för tungt.

– Man har en klump i magen på väg hem från skolan för man undrar vilken hög med papper som ligger på köksbordet idag, berättar Mahdi.

Foto: Anna Kullenberg

Andra ungdomar i liknande situation berättar ”att hjälpa föräldrarna är som att leda en blind” och ytterligare en ungdom beskriver det så här:

”Det kommer papper efter papper, och förstår man inte dem så kommer det en faktura.”

Det osäkra boendet som rör många av familjerna, gör situationen än mer osäker.

”Vi har ingen bostad så vi måste flytta runt väldigt mycket. Det är svårt för min familj”, berättar en annan ungdom med liknande bakgrund som Mahdis.

Stöttning och ökad samordning

Eftersom många ungdomar var tvungna att hjälpa sina föräldrar med praktiska frågor kände flera av dem en stark press att axla vuxenrollen i familjen. Syftet med det familjestärkande program är därför att underlätta för nyanlända föräldrar att komma in i det svenska samhället, sedan de återförenats med sina barn.

Andreas Johansson är projektledare på SOS Barnbyar i Göteborg. Han menar att projektet på ett tydligt sätt visar på bristande samarbete mellan olika myndigheter:

– Pressen på ungdomarna är väldigt stor. Därför behöver vi få till en ökad samordning mellan olika myndigheter så att föräldrarna kan återta sin vuxenroll och ungdomarna fokusera på skolan, säger Andreas Johansson.

närbild på en hand som pekar på en mobilskärm.
Foto: Anna Kullenberg

Rent konkret handlar det om att Mahdi fick en plats i ungdomsprogrammet med en egen mentor som stöttar i till exempel skolarbetet, samhällsorientering och att söka arbete. För föräldrarnas del har liknande stöd erbjudits, med en familjementor som bland annat hjälper till att förklara beslut och begrepp familjen berörs av, kontakta handläggare och boka tider.

– De här insatserna är något som alla tjänar på – inte minst det svenska samhället i stort, konstaterar Andreas Johansson.

Projektet Stöd vid familjeåterförening möjliggörs med medfinansiering av Asyl-, migrations- och integrationsfonden.

Text: David Isaksson

Fotnot: Intervjucitaten kommer från den kartläggning som gjorts i början av projektet.

Dela inlägget

Publicerad: 2021-07-09

Liknande

Nyhet

Nu kan vi stötta med fler barnombud

Många barn och unga i Sverige saknar en trygg vuxen som ser dem, stöttar dem och hjälper deras röst att nå fram. Därför är vi glada att vi nu har beviljats stöd från Socialstyrelsen för att utveckla vårt arbete med barnombud i Sverige, ett viktigt steg för att barn och unga ska få sina röster hörda och rättigheter uppfyllda.

Läs mer här

Artikel

Barnen i Ukraina längtar efter vänner

Många barn i Ukraina har på grund av pandemin och kriget aldrig fått känna gemenskapen i ett klassrum eller lekt på skolgården. I stället har deras vardag präglats av rädsla, ensamhet och ansvar, som egentligen hör vuxenvärlden till.

Läs mer här

Artikel

Så stärker vi barnen i Gaza med samtalsstöd

I vårt tältläger i Gaza erbjuder vi psykologiskt stöd för barn och familjer. Målet är att stötta deltagarna att bearbeta sina upplevelser, hantera sorg, bygga självkänsla och utveckla strategier för att klara av stress och problem i vardagen.

Läs mer här