Artikel

”Programmet är vägen – men du behöver också välja att ta den”

Mahamed var den första deltagaren som skrevs in i ungdomsprogrammet i Stockholm när det drog i gång senhösten 2020. Då var han en vilsen ungdom som precis flyttat till eget boende och knappt visste hur man betalade en räkning. Idag har han arbete, bostad och bra koll på hur samhället fungerar.

Programmet blev ett viktigt stöd i ett kritiskt läge när han precis flyttat till eget boende och stod helt ensam. Han var en av de unga som precis lämnat samhällsvård och saknade en trygg vuxen som kunde förklara hur allt i samhället hängde ihop. Det var hans handläggare på socialtjänsten som tipsade om SOS Barnbyars nystartade program.

– Jag behövde hjälp för jag visste inte hur man betalar hyra, räkningar eller ansöker till olika myndigheter. Det kom mycket papper, saker jag behövde betala, tider och sådant. Och jag kunde ingenting om samhället, minns Mahamed.

Via ungdomsprogrammet fick han stödpersonen William som blev den där vuxne han tidigare saknat. Mahamed fick bättre koll på vilka rättigheter och skyldigheter han har som medborgare i det svenska samhället. Han stöttades i att söka jobb, lärde sig hur man betalade räkningar, om CSN och olika myndigheter.

– William förklarade vad du kan göra och inte göra. Livet här. Vilka partier det finns, själva grunden. Det är bra att känna till det. Och att man inte kan skriva på vilka papper som helst. Jag måste veta vad de betyder. Jag var driven och ville lära mig allt sådant.

Ung man i hoodie ler varmt mot kameran.
Mahamed är målmedveten och vill inspirera andra att följa sin dröm.

 

Hans vilja att lära sig, och stödet från William, ledde till att han fick jobb på snabbmatskedjan MAX. På MAX har han chans till fast anställning, att bli driftsledare och kanske även att vara med och öppna en ny restaurang i centrala Stockholm under hösten.

Stödpersonen William har även funnits där i kontakten med olika myndigheter. Men programmet ger inte bara individuellt stöd. Mahamed har även deltagit på ungdomsprogrammets gruppträffar. Vid ett tillfälle bjöds en körskola in. Mahamed är motiverad att ta körkort, han vill helst hinna få det innan han tar studenten nästa år.

– På tisdag ska jag göra teoriprovet. Jag har sparat pengar till körlektioner, jag har gjort riskettan, risktvåan och synundersökningen. När jag sitter på tåget pluggar jag teoriprovet. Ibland på kvällarna när jag promenerar kollar jag på vägskyltarna för att öva, berättar han.

Han är medveten om de möjligheter han fått. Men det handlar också om att välja att ta vara på dessa möjligheter.

– Det här programmet hjälper dig att komma in i samhället. Men det är inte bara programmet, utan det handlar också om hur du är som person. Programmet är vägen – men du behöver också välja att ta den vägen, menar Mahamed.

Och han vet vad han pratar om. För bara fyra år sedan kom han till Sverige för att slippa bli rekryterad till en extrem rebellgrupp i Somalia. Mamman var orolig för hans framtid och lämnade landet tillsammans med honom. Den farliga flykten gick över Medelhavet via ett fängelse i Grekland. Väl i Sverige kunde han inte språket och han hade tappat kontakten med mamman längs vägen. Han var svårt sjuk i tuberkulos och väldigt svag. Han fick vård direkt när han kom till Stockholm. Men det tog flera månader innan han återfick styrkan.

– Jag vet vad jag har gått igenom. Jag är jättetacksam över det jag har, jag har min lägenhet, jag kan gå till den, gå till skolan, få utbildning och jobb. I Sverige finns allt. Om du vill bli något i livet, kan du det. Men du kan inte sitta hemma och låta allt komma till dig. Du måste kämpa för det.

Han ser språket som helt avgörande.

– Allt är språket, språket, språket. Hur kan du kommunicera med folk om du inte kan tala svenska? Du kanske inte kan till hundra procent men du måste kunna läsa mejl och klara dig så att du inte behöver tolk hela tiden.

Hans erfarenheter och insikter vill han också sprida vidare.

– När jag ser andra nya som kommer jag säger till dem; lär dig språket, bli en del av samhället, du måste bli en del av samhället, förstå hur det fungerar så kommer du långt. Så länge du sköter dig kan du få allt du vill. Men alla har inte tålamod. En del vill ha allt snabbt. Men du kommer inte komma långt på det.

Språket lärde han sig via språkintroduktion, böcker på lättläst svenska, kollegor och många timmar på det lokala biblioteket. Samt olika appar där han kunde kolla upp ord han inte kände till och uttal.

– Jag lyssnar också när folk pratar på tunnelbanan och läser reklamen där.

Läsning är ett stort intresse. Favoritboken just nu är skriven av Stefan Ekberg och handlar om hur man blir framgångsrik – utan pengar, kontakter och med helt fel bakgrund. Något han kan relatera till. Men framgång för Mahamed är mer än bara pengar och lyx.

– Vissa tänker framgångsrik, att ha bilar och så. Men för mig handlar det om att hjälpa andra. När jag ser andra vill jag ge någonting. Det gör mig glad. De som kommer till Sverige och behöver stöd. Det är det som är viktigt för mig, säger Mahamed, märkbart rörd.

Han vill få andra att må bra.

– När jag hjälper andra känner jag lycka. Det är det jag brinner för. När jag ser någon som behöver hjälp försöker jag alltid göra mitt bästa. Jag var volontär på en kyrka i Kista tidigare, och hjälpte till med barnen. Jag älskar att jobba med barn och att finnas där för andra människor, berättar han.

Drömmen är att bli lärarassistent och stötta barn och unga som inte kan språket.

– Jag måste komplettera min utbildning, det kan jag göra på Komvux när jag tagit studenten. Jag jobbar och håller på att ta körkort, skolan går bra och jag har ett år kvar på gymnasiet. Jag betalar min hyra, mat och allt jag behöver.

Studenten ja. Hinner han jobba samtidigt som han pluggar?

– Jag jobbar bara deltid på MAX, men de ringer ofta. En vanlig dag vaknar jag vid sju, duschar och går till skolan som håller på till tretiden ungefär. Sedan går jag till gymmet ibland eller så jobbar jag. Sedan pluggar jag för skolan eller körkortet. Jag brukar gå till stan och sitta och läsa böcker. Ibland sitter jag och en kompis och fikar och pratar om något ämne från boken.

Stödpersonen William är fortfarande viktig för Mahamed. Men behovet av stöd är inte lika stort längre.

– Jag har fortfarande kontakt med honom, vi träffas ibland, men nu har jag inte behov av hjälp lika mycket som innan. Jag har avslutat programmet.

Nu upplever han snarare ett behov av att sprida information om SOS Barnbyars ungdomsprogram till fler.

– Vi behöver finnas på skolor och nå folk som kanske sitter i fängelse, så att de inte väljer fel väg. Föreläsa för dem kanske, göra reklam och synas mycket. Överallt där ungdomar oftast hänger. För att hjälpa andra, vissa kanske behöver lära sig hur man skriver ett CV. För vissa är faktiskt jättetalanger; du behöver bara pusha dem lite, ge dem lite stöd.

Det är uppenbart, efter att ha intervjuat honom, att en av dessa jättetalanger – är han själv.

Namn: Mahamed
Ålder: 21 år
Född: I Saudiarabien, med rötter i Somalia
Språkkunskaper: Svenska, engelska, somaliska och arabiska.
Bor: I en förort till Stockholm
Gör: Ska börja i trean på fordonslinjen till hösten.
Gillar: Att läsa – och att göra folk glada.

Foto: Isabell Sjöberg
Text: Johanna Perwe

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-06-16

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här