Artikel

Så blev hennes engagemang längre än livslångt

När legendariska ledamoten för USA:s högsta domstol Ruth Bader Ginsburg dog vid 87 års ålder hade hon kämpat för social rättvisa under hela sitt yrkesliv. Genom sitt testamente kunde hon fortsätta detta viktiga arbete – även efter sin död.

äldre kvinna med glasögon, en svart rock och vit krage.
Foto: Steve Petteway, Supreme Court of the United States

Som jurist var Ruth Bader Ginsburg väl insatt i ett testamentes betydelse och hur man gör sitt engagemang längre än livslångt. Hon brann för att säkra ungas utbildning och ge fler barn i utsatthet en chans att växa upp i trygghet med en stöttande familj runt sig. Frågor SOS Barnbyar kan mycket om och har arbetat med i över 70 år. Ruth Bader Ginsburg menade att utbildning och en trygg uppväxtmiljö är en förutsättning för att kunna bygga ett rättvist och jämställt samhälle.

– Ruth Bader Ginsburg ville ge människor kraft genom utbildning och en chans att växa upp i en stöttande familj, berättar svärdottern Patrice Michaels som arbetat med att förverkliga testamentet.

Upprätta ditt testamente kostnadsfritt
en vit halskrage i tyg, med tryckt text på insidan.
Den här halskragen var en av total 76 personliga föremål som ropades ut under auktionen.

I det arbetet ingick att skapa the RBG Endowment Fund. Fonden bygger på en auktion som hölls under hösten då många av hennes personliga föremål ropades ut, bland annat en domarklubba och flera av hennes ikoniska halskragar. Tanken är att fonden ska dela ut en viss procent till specifika program inom SOS Barnbyar som ligger i linje med hennes hjärtefrågor.

– Genom RBG Endowment Fund kommer vi kunna fortsätta att göra skillnad i hennes anda i många år framöver och stärka de människor och system som stöder nästa generations tänkare och världsförbättrare, konstaterar Patrice Michaels.

FAKTA: Om Ruth Bader GinsburgRuth Bader Ginsburg blev den andra kvinnan någonsin att utses till domare i USA:s högsta domstol och arbetade under hela sin karriär för rättvisa och jämställdhet. Med rötter i Europa föddes hon i New York 1933. Hon utbildade sig bland annat vid Harvard och startade sin karriär i Lund på 1960-talet, då hon bland annat skrev en bok om svensk civilprocessordning. Hon stod upp för kvinnors rättigheter och social rättvisa under hela sitt yrkesliv, och utsågs av Bill Clinton till domare vid USA:s högsta domstol 1993, där hon verkade fram till sin död 2020.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-11-22

Liknande

Artikel

Din bostadsrätt kan bli till ett hem för sex barn – inklusive en mamma

Så enkelt är det att omvandla den till ett tryggt boende under en hel uppväxt.

Läs mer här

Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Vi arbetar för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Det arbetet kan du stödja även i en testamenterad gåva.

Läs mer här

Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Läs mer här