Artikel

Så stöttar Baby Moto hela familjen

Även barnmorskor kan åka motorcykel! SOS Barnbyars projekt Baby Moto söker upp mödrar, gravida och barn som lever i utsatthet på landsbygden i västafrikanska Togo. Projektet stärker även familjerna genom utbildning i inkomstgenererande verksamheter och stöd till att sätta upp sparlånegrupper.

Mamma med ett barn i bärsele på ryggenEn av deltagarna i Baby Moto-projektet är Afi. Hon driver en egen, enkel frisersalong utmed bygatan. Ikväll står hon och arbetar med en kunds håruppsättning. Hennes son på 15 månader, som fått följa med mamma på jobbet, är tryggt inlindad i en bärsjal på ryggen.

– Hur går det? frågar barnmorskan Florence.

– Jag tjänar inte så mycket som jag skulle önska, erkänner Afi. Men jag tackar gud för att de få kunder jag får gör att jag kan spara pengar i min sparlånegrupp. Det gör att jag kan bygga ut min frisersalong.

Mamma med barn i sele på ryggen klipper någons hår

– Det är bra, fortsätt så! Ta väl hand om barnet, peppar Florence.

Afi tackar varmt för stödet. Hon har deltagit i SOS Barnbyars program sedan hon var gravid med sonen. Innan dess hade hon fött fem barn. Riskerna har varit stora, särskilt när något barn blivit sjukt.

– Han fick malaria, berättar till exempel Afi om sin yngste, som sedan fick hjälp med medicin från Baby Moto-projektet.

Fattigdomen är utbredd på Togos landsbygd, och hälsovården eftersatt. En annan utmaning i byarna är undernäring. Man har jobbat hårt för att få bukt med detta ute i byarna, men än är det långt kvar innan man har nått målet, menar Sylvianne, en annan av barnmorskorna i Baby Moto-projektet.

– Det är många byar, och många kvinnor. Vi har lärt dem att göra näringsberikat mjöl för att kunna föda barnen bättre. Men sedan gäller det att kvinnorna fortsätter följa programmet, även när vi inte är där längre, påpekar hon.

Det är också viktigt att männen deltar i aktiviteterna.

– Inte minst gäller det finansiellt, för att kvinnorna ska ha råd att åka till klinikerna, göra uppföljningar och få behandling, menar Sylvianne.

En del i programmet går ut på familjeplanering – att lära familjerna att sprida ut graviditeterna mer och eventuellt begränsa antalet barn för att de ska få råd att föda upp barnen, ge dem bra mat och sjukvård och kunna sätta dem i skola.

Vissa män upplever det dock som ett tecken på välstånd, en välsignelse, att ha många barn. Trots det kanske de aldrig hjälper till själva under sin partners graviditet eller förlossning, eller när barnen är små.

– Vi har förlorat deltagare på det sättet, när männen inte ville att kvinnorna skulle vara med längre, säger Sylvianne.

Genom en utveckling av Baby Moto-projektet kommer man nu att börja arbeta aktivt även med männen. Méatchi Ouro-Gbéleou är ekonomi- och kommunikationschef vid SOS Barnbyar i Togo, och förklarar närmare.

– Vi har utvecklat en metodik som kallas ”Active fatherhood”, för att få männen att följa med kvinnorna och stödja dem under kontakterna med mödrahälsovården, berättar han stolt.

Det har ökat pappornas delaktighet och engagemang i föräldraskapet. När barnmorskan lämnar byn på motorcykeln vinkar en av papporna som precis kommit från fältet, till henne. Han ser glad ut.

Text och foto: Joakim Rådström

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-05-02

Liknande

Artikel

Sparlånegrupper förändrade situationen

Hon fick flera inkomster och blev självförsörjande – vilket säkrade sonens skolgång.

Läs mer här

Artikel

Baby Moto räddade sonen

Många små barn i Togo riskerar sina liv på grund av undernäring – något som Baby Moto arbetar för att bekämpa. När Ahoefas son bara var tre månader höll han på att dö av just det. Räddningen blev barnmorskorna på motorcykel.

Läs mer här

Artikel

”Att få jobba som SOS-mamma har varit en dröm för mig”

Foto: Djomeda Kenkou Berätta om dig själv! – Jag heter Kanyemba Komboni Genéviève och är 44 år gammal. Jag är SOS-mamma i en barnby i Togo. Hur länge har du arbetat på SOS Barnbyar? – Jag har varit med sedan starten när just den här verksamheten öppnade 2019. Men att få jobba som SOS-mamma har &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/sa-stottar-baby-moto-hela-familjen/">Continued</a>

Läs mer här