SOS Barnbyar är en av världens största aktörer för barn i samhällsvård. Vi arbetar för att barn som är, eller riskerar att bli, ensamma och växa upp utan förälders omsorg ska få en trygg uppväxt. Genom långsiktiga och individanpassade insatser ger vi barnen förutsättningar att växa upp till självständiga, självförsörjande vuxna. Vi arbetar med familjestärkande insatser för att barn ska kunna växa upp med sin familj och vi driver över 500 barnbyar för de som förlorat föräldrarnas omsorg. Vi arbetar också med utbildning och driver ett stort antal skolor. Vi startades 1949 och finns idag i 135 länder. Ett bra sätt att stödja är att bli fadder.
Nu är det snart dags för fjärde säsongen av En resa för livet
Nepal är mest känt för Mount Everest och bergsklättring, men det turisterna ofta inte ser är den extrema fattigdomen som leder till att många barn kidnappas till prostitution och slaveri i länder som Kina, Indien och Saudiarabien.
– Det går inte att säga nej när man får frågan, världen behöver mer medmänsklighet. Det är en enorm ära att få hjälpa till och kanske göra lite skillnad. Dessutom talas det alldeles för lite om trafficking idag, det är så otroligt många barn som far illa, som utsätts för fruktansvärda saker och som aldrig får chansen att vara barn, säger SOS Barnbyars deltagare Mia Parnevik.
Tittarna får följa sex kända svenska profiler på en omskakande resa till Nepal, ett av världens fattigaste områden, för att skildra SOS Barnbyars viktiga långsiktiga arbete för att hjälpa hela samhällen att lyfta sig ur fattigdom. Under ett par veckor får de möta barn som inte bara måste leva under extremt svåra vardagsförhållanden, de måste också vara oroliga för ligor som kidnappar barn till andra länder.
– Barn som lever i fattigdom och utsatthet är ofta osynliga för samhällets ögon. Det innebär att de inte får något stöd, varken mat, skola eller sjukvård, vilket ofta leder till att de blir lätta måltavlor för kriminella organisationer och trafficking. En resa för livet bidrar till att synliggöra de här barnen och deras behov så att de kan få relevant stöd, säger Catharina Gehrke, generalsekreterare på SOS Barnbyar.
– Jag vill förmedla hopp i all den här förtvivlan, visa människor att de faktiskt kan göra skillnad även när de är långt från lidandet. Drömmen är ju att några blir faddrar just på grund av min resa, säger skådespelaren och SOS Barnbyars deltagare Filip Berg.
Utöver vardagen i barnbyarna och utflykterna i området har profilerna en stor uppgift i En resa för livet – att hjälpa svenska folket att förstå det stora behovet av nya faddrar som kan ge fler barn plats på SOS Barnbyars trygga boenden. Dessutom behövs mer resurser att stötta familjer med skolavgifter, uppehälle eller hjälp med tak över huvudet.
– SOS Barnbyar gör ett viktigt och oumbärligt jobb för barn och barnfamiljer i Nepal. Men behovet är fortfarande enormt och för oss på MTG känns det självklart att använda våra resurser för att hjälpa barnen och på lång sikt bygga upp de här samhällena igen. Som ett av Sveriges största mediahus har vi möjlighet att nå ut till svenska folket via många olika plattformar, däribland TV3, Viafree och våra radiokanaler, säger Anders Jensen, vd MTG Sverige.
En resa för livet sänds på TV3 och Viafree – 21 och 28 november samt 5 och 12 december. Medverkar gör Filip Berg, skådespelare, Sanna Lundell, journalist, Robert Aschberg, programledare, Renata Chlumska, äventyrare, Mia Parnevik, programledare/realityprofil och Penny Parnevik, realityprofil.
Inte ett enda barn ska växa upp ensamt
Dela inlägget
Publicerad: 2017-10-31
Liknande
Nyhet
SOS Barnbyar fördömer attacken mot civila och humanitära zoner i Gaza
SOS Barnbyar fördömer attacken den 4 december vid vårt tältläger i Gaza. I lägret bor barn som inte kan bo med eller har kommit bort från sina föräldrar under kriget. 20 personer dog, inklusive barn, enligt sjukvårdspersonal på plats. Ingen av de 46 barnen eller SOS-personalen kom till skada fysiskt.
Läs mer härArtikel
35 år efter att barnkonventionen grundades vill vi att kraften från barns fötter bokstavligen ska skaka om världen – och dess makthavare som inte kan hålla sams – genom att barn stampar för fred.
Läs mer härArtikel
Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen
Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.
Läs mer här