Nyhet

Skattereduktion för privatpersoner

Riksdagen har beslutat att återinföra möjligheten för privatpersoner att göra skattereduktion på gåvor till ideella organisationer. För givare till SOS Barnbyar innebär det att gåvor som skänkts från och med den 31 juli 2019 kan ligga till grund för skattereduktion.

För att kunna göra skattereduktion behöver gåvan vara på minst 200 kronor per gåvotillfälle och man måste totalt ha bidragit med minst 2 000 kronor per år. Skattereduktionen gäller alla typer av gåvor till SOS Barnbyar; fadderbidrag, köp i gåvoshop och enskilda gåvor*.

– Vi välkomnar alla initiativ som kan öka våra givares möjligheter att trygga barns framtid. Det gör skillnad för individen – och för samhället i stort. Att skattereduktionen för gåvor nu återinförs visar att civilsamhället verkligen behövs, säger Bodil Långberg, tf generalsekreterare på SOS Barnbyar Sverige.

Sedan skattereduktionen infördes förra gången 2012 har ett fåtal justeringar gjorts, bland annat är ansöknings- och årsavgifter borttagna. Men det finns fortfarande delar i lagstiftningen som skulle kunna justeras för att stimulera givandet ytterligare.

– Vår förhoppning är att det nuvarande takbeloppet på 6 000 kronor höjs på sikt och att även juridiska personer inkluderas. Ju fler som bidrar, desto fler blir vi som tillsammans skapar ett hållbart samhälle.

Som givare behöver du inte göra någonting, förutom att säkerställa att SOS Barnbyar har dina fullständiga personuppgifter. SOS Barnbyar rapporterar alla gåvor från 200 kronor till Skatteverket som sedan räknar ihop totalbeloppet. Läs mer om skattereduktionen och vilka villkor som gäller här.

*Aktieutdelning omfattas ej av skattereduktionen

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2019-10-02

Liknande

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Artikel

Hon vill ge sina barnbarn en framtid

Mormor Daianas kärlek och beslutsamhet får både affärerna och människor att blomstra.

Läs mer här

Nyhet

Debattinlägg: Biståndet bör riktas mot barnen

Väpnade konflikter pågår på många platser runt om i världen. Även om det är jobbigt och obehagligt behöver både allmänheten och Sveriges regering orka med att ta in att oskyldiga barn dör i konflikter varje dag, året runt, skriver Petra Nyberg, tillförordnad generalsekreterare på SOS Barnbyar.

Läs mer här