Nyhet

SOS Barnbyar har startat ett tillfälligt boende för utsatta barn i Tartus, Syrien

SOS Barnbyar i Syrien har öppnat ett tillfälligt boende i Tartus för 450 barn i utsatthet. Boendet är planerat att vara öppet i tre år. Det ska ge boende, psykologisk vård och sjukvård, samt ha en pedagogisk verksamhet med underhållning. Det kommer även att finnas specialister till hands för att hjälpa barn att återförenas med sina familjer. Det tillfälliga boendet kommer också att hjälpa till att ta itu med viktiga hälsorelaterade behov för barn i regionen.

”Kriget tog allt från våra barn”, sade Samar Daboul, ordförande i SOS Barnbyar Syriens styrelse under invigningen. ”Många av dem förlorade sina hem, familjer och förhoppningar. Vi tror att öppnandet av detta boende, vårdcentraler och barnvänliga platser kommer att mildra krigets inverkan och hjälpa dessa barn att återfå sin barndom.”

Tartus har tagit emot ett stort antal människor som fördrivits av Syriens sexåriga krig. SOS Barnbyar har sedan tidigare två barnbyar i Damaskus och en i Aleppo och utvidgar nu sin verksamhet i Tartus. SOS-personal har tillhandahållit barnvänliga utrymmen, vård, medicinsk information, pedagogiskt stöd och humanitärt bistånd under hela Syriens pågående inbördeskrig.

Invigningsceremonin ägde rum den 27 augusti. Det tillfälliga boendet är finansierat av SOS Belgien och EU. SOS Syrien driver även en barnvänligplats i Tartus, som erbjuder aktiviteter för över 350 barn. SOS Barnbyar samarbetar med UNICEF för att ge kurser och pedagogiskt stöd till 1100 barn.

Bildtext: Barn ute på gatan i Aleppo, Syrien  Foto: Abeer Pamuk

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-09-14

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här