Syftet med soppåsen
Omslaget till vår poddserie På egna ben är illustrerat av Noah, 22 år, som har egen erfarenhet av samhällsvård. Idag är hon ungdomskonsult i våra program där hon stöttar andra ungdomar med liknande bakgrund, på väg in i vuxenlivet. Här berättar hon vad hon vill att omslagsbilden ska förmedla.
Noahs utgångspunkt var att spegla den praktiska situation och den utsatthet som ungdomarna befinner sig i.
– Det är saker man ofta har med sig när man är ”på väg ut”, som skor och väska. När det kom till benen så ville jag förtydliga att man inte kan se vem som har varit placerad eller inte. Jag vill förmedla att dessa personer ofta just står ensamma och inte sällan har ett litet eller knappt existerande skyddsnät runt om sig. Dessutom ville jag betona poddens namn.
Soppåsen har en alldeles särskild betydelse.
– När jag började med omslaget så började jag med att rita soppåsen eftersom jag vet att det inte är ovanligt att unga i samhällsvård behöver packa ihop alla sina ägodelar i soppåsar när de flyttar mellan olika placeringar eller just när placeringen avslutas och de ska flytta ut. Detta är något som jag tycker är en sådan tydlig symbol för vad som faktiskt tas upp redan i rubriken av podden; just att unga som lämnar samhällsvård tvingas stå på egna ben. Till exempel fanns det inte ens någon som tänkte på att köpa flyttlådor till en, säger Noah.
Nu hoppas Noah att alla avsnitten ska öka förståelsen för hur det kan vara som ung vuxen att lämna samhällsvård. Att visa att inte alla har samma möjligheter i övergången till vuxenlivet.
– Jag hoppas att På egna ben kan väcka ett driv och kunskap om att vi behöver göra mer för dessa unga personer, säger Noah.
Taggar
Dela inlägget
Publicerad: 2022-12-08
Liknande

SOS Barnbyar skapar en ännu bättre verksamhet
SOS Barnbyar har ett pågående arbete för att ytterligare förbättra skyddet av barn i våra verksamheter.
Läs mer härBarnen bortom badparadiset
Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.
Läs mer här