Artikel

Syftet med soppåsen

Omslaget till vår poddserie På egna ben är illustrerat av Noah, 22 år, som har egen erfarenhet av samhällsvård. Idag är hon ungdomskonsult i våra program där hon stöttar andra ungdomar med liknande bakgrund, på väg in i vuxenlivet. Här berättar hon vad hon vill att omslagsbilden ska förmedla.

Noahs utgångspunkt var att spegla den praktiska situation och den utsatthet som ungdomarna befinner sig i.

– Det är saker man ofta har med sig när man är ”på väg ut”, som skor och väska. När det kom till benen så ville jag förtydliga att man inte kan se vem som har varit placerad eller inte. Jag vill förmedla att dessa personer ofta just står ensamma och inte sällan har ett litet eller knappt existerande skyddsnät runt om sig. Dessutom ville jag betona poddens namn.

Soppåsen har en alldeles särskild betydelse.

– När jag började med omslaget så började jag med att rita soppåsen eftersom jag vet att det inte är ovanligt att unga i samhällsvård behöver packa ihop alla sina ägodelar i soppåsar när de flyttar mellan olika placeringar eller just när placeringen avslutas och de ska flytta ut. Detta är något som jag tycker är en sådan tydlig symbol för vad som faktiskt tas upp redan i rubriken av podden; just att unga som lämnar samhällsvård tvingas stå på egna ben. Till exempel fanns det inte ens någon som tänkte på att köpa flyttlådor till en, säger Noah.

Nu hoppas Noah att alla avsnitten ska öka förståelsen för hur det kan vara som ung vuxen att lämna samhällsvård. Att visa att inte alla har samma möjligheter i övergången till vuxenlivet.

– Jag hoppas att På egna ben kan väcka ett driv och kunskap om att vi behöver göra mer för dessa unga personer, säger Noah.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-12-08

Liknande

Artikel

Sverige – barn har rätt att komma till tals

Sveriges radio ekot har nyligen rapporterat att ”i vart tredje fall ekot granskat där barn under 15 år omhändertogs på grund av eget beteende, framgår inte barnens inställning till vården.” SOS Barnbyar tycker att Sverige behöver göra bättre.

Läs mer här

Nyhet

Almedalen 2023: Barnbyar i Sverige?

Vilket glapp ska civilsamhället fylla för unga och barn om välfärdssamhället abdikerar? Det diskuterades under ett seminarium vi arrangerade i Almedalen

Läs mer här

Nyhet

Almedalen 2023: Varför struntar samhället i unga som lämnar samhällsvård?

SOS Barnbyar vill uppmana kommuner att göra mer utifrån den befintliga lagstiftningen och vill även på lång sikt se en förändring i socialtjänstlagstiftningen.

Läs mer här