Artikel

Ungas röster lyfts i samhällsdebatten

Vårt ungdomsråd spelar en avgörande roll i att påverka och bidra med sina erfarenheter i viktiga samhällsfrågor. Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist på SOS Barnbyar, berättar om ungdomsrådets arbete och deras viktiga insats i att forma remissvar.

Ungdomsrådet består av ungdomar mellan 16 och 25 år från våra ungdomsprogram och familjestärkande program i Stockholm och Göteborg. Merparten av dem har erfarenhet av placering i samhällsvård.

Berätta om vikten av att använda ungdomsrådet i remissvaren.
− Det är en viktig del av vårt delaktighetsarbete. Det är oerhört viktigt att de har en röst, att det inte är bara är vi vuxna som tycker saker. Vårt ungdomsråd besitter en unik erfarenhet samt ett ungdomsperspektiv som vi på SOS Barnbyar värdesätter och vill lyfta fram i våra remissvar. Det är också viktigt ur ett demokratiskt perspektiv. Det är inte alltid de har haft tid under utredningen att träffa barn och unga, så när vi har med ungdomar i våra remissvar tvingas dem ta till sig av deras perspektiv. Det blir viktigt ur ett samhällsperspektiv.

Linnea Baksås Martinsson, SOS Barnbyars Barnrättsjurist
Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist hos SOS Barnbyar Foto: Alva Ohlsson Jensfelt

Hur går det till när du jobbar tillsammans med ungdomsrådet med remissvaren?
− Vi försöker hålla oss så neutrala som möjligt och inte överföra något tyckande till dem. Vi går igenom utredningen tillsammans så att de förstår vad den handlar om i och med att de ofta är väldigt komplexa. Sedan diskuterar vi delfrågorna i utredningen och så får de säga vad de tycker kring de olika förslagen som kommer fram. Ibland har de väldigt olika uppfattningar, men ofta är de samstämmiga.

Hur ser engagemanget ut i diskussionerna?
− Ungdomarna i ungdomsrådet är väldigt engagerade i diskussionerna och de kommer med väldigt kloka inspel. Vi hade en workshop med dem nyligen och de tycker att det är väldigt roligt att de få vara med och bidra till SOS Barnbyars remissvar. Det här är en viktig del i vårt delaktighetsarbete och vi strävar efter att det ska bli en meningsfull och genuin delaktighet. Vi försöker återge deras åsikter med deras ordval och säkerställer alltid att ungdomsrådet får ta del av utkastet innan vi skickar in våra remissvar.

Dela inlägget

Publicerad: 2025-02-18

Liknande

Artikel

Så stärker vi barnrättsperspektivet hos Socialstyrelsen

Sedan ett år tillbaka har SOS Barnbyar varit en del av Socialstyrelsens råd för barn och unga. Här arbetar vi för att sätta barn och ungas behov och perspektiv i centrum och påverka viktiga beslut.

Läs mer här

Artikel

Vår syn på regeringens förslag om sänkt straffrättsålder

Tisdagen den 28 januari tog justitieminister Gunnar Strömmer emot ett förslag om skärpta straff för unga lagöverträdare. Den statliga utredningen föreslår bland annat att straffbarhetsåldern sänks från 15 år till 14 år vid särskilt allvarliga brott. Det gäller brott med minimistraffet fyra år eller mer. Förslaget är tidsbegränsat och föreslås gälla i fem år.

Läs mer här

Artikel

Barnombud är den viktiga vuxna som står upp för barnet

Nu är vårt pilotprojekt med barnombud i gång! Vår barnrättsjurist förklarar varför barnombuden behövs, vad vi vill uppnå – och hur arbetet ska följas upp.

Läs mer här