Nyhet

Valentin trampar för barnen i Ukraina

Valentin har alltid haft ett stort intresse för att resa. För några år sedan fick han upp ögonen för cykling, vilket ledde till en dröm med ambitionen om att ta sig jorden runt på cykel. Nu ska han cykla hela vägen till Mellanöstern och samtidigt samla in 200 000 kr till vårt arbete i Ukraina.

Valentin Lazar, 37 år

– Jag har varit lite överallt i världen men för fem år sedan blev jag sugen på att utforska världen på ett mycket mer äventyrligt sätt. Jag ville resa långt och länge men jag visste inte riktigt hur jag skulle kunna göra det.

– Jag läste om en tjej från Sundsvall som cyklat runt världen och jag blev mycket imponerad över hennes resa. Jag hade ingen som helst koll på cyklar, jag visste inte ens att det var möjligt att korsa en hel kontinent på en cykel.

Valentin började ta reda på mer om cykling och ganska snabbt insåg han att han genom att cykla skulle kunna resa runt och se många platser i världen. Den första längre cykelturen bar av från Märsta till Gävle med vännen Sam. Snart nog bestämde de sig för att cykla från Sverige till Kina, med start den 1:a februari 2020. De båda ville under sin resa samla in pengar till ett ändamål som låg dem nära – och valet föll på SOS Barnbyar.

Därför fastnade Valentin för vårt arbete och idé om alla barns rätt till en trygg uppväxt

– Jag är uppvuxen i en ganska dysfunktionell familj och tycker att samhället borde ta bättre hand om barn eftersom barndomen är den mest avgörande perioden i ens liv. Får man en bra start på livet är chanserna mycket bättre att man blir en psykiskt och fysiskt frisk människa som respekterar sina medmänniskor och uppfostrar barn med kärlek och omsorg.

Pandemin satte stopp

Cykelturen som Valentin och vännen Sam påbörjade till förmån för vårt arbete under 2020 fick ett abrupt avbrott i och med Coronapandemin. De hann ta sig till Ukraina, men där tog det stopp när gränserna stängdes. Då kom de i kontakt med SOS Barnbyar i Ukraina.

– Barnbyn i Brovary, Kiev fick höra om insamlingen och kontaktade mig. Vi fick bo i gäststugan i två månader. Vi fick mat varje dag, barnen kom över på kvällarna och vi undervisade dem i engelska sen lekte vi på gården.

– Serhii som är ordförande på SOS Barnbyar Ukraina visade oss ungdomscentret i Kiev, berättade mycket om verksamheten och körde oss även på olika utflykter.

På grund av pandemin fick Valentin och Sam resa tillbaka hem till Sverige igen så snart det var möjligt. Deras cykelresa avbröts, men väl hemma kunde Valentin inte släppa tanken på den gästvänlighet de hade mötts av i Ukraina.

“De mest utsatta i krissituationer är alltid barn”

– Med tanke på hur mycket hjälp vi fick när vi fastnade i Ukraina och hur bra arbete SOS Barnbyar gör där var det självklart för mig att stödja dem med tanke på att situationen är katastrofal i Ukraina just nu. De mest utsatta i krissituationer är alltid barn.

Onsdag den 1 mars påbörjar därför Valentin sin nästa resa och insamling till vårt arbete i Ukraina.

Med utgångspunkt från Stockholm ska han cykla ner till Malmö och ta färjan till Tyskland, för att sedan cykla vidare genom Centraleuropa, Balkan, Turkiet, Kaukasus och Iran. Om allt går som tänkt ska han hunnit ta sig till Oman i slutet av året, för att sedan fortsätta genom Saudiarabien, Egypten och Sudan ända ner till Sydafrika.

Stort lycka till Valentin, tack för ditt viktiga engagemang!

Dela inlägget

Publicerad: 2023-02-28

Liknande

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Artikel

EU − Säkra framtiden för människor som flytt Ukraina!

Barn som flytt Ukraina behöver trygghet i EU även i framtiden. När EU:s massflyktsdirektiv löper ut om ett år riskerar barn och familjer att hamna utanför samhället.

Läs mer här

Nyhet

20 miljoner från Postkodlotteriet till vårt Drömprojekt i Ukraina

För att öka antalet familjehem i Ukraina, och stärka de existerande, får SOS Barnbyar 20 miljoner från Postkodlotteriet för att genomföra ett Drömprojekt.

Läs mer här