Nyhet

Valentin trampar för barnen i Ukraina

Valentin har alltid haft ett stort intresse för att resa. För några år sedan fick han upp ögonen för cykling, vilket ledde till en dröm med ambitionen om att ta sig jorden runt på cykel. Nu ska han cykla hela vägen till Mellanöstern och samtidigt samla in 200 000 kr till vårt arbete i Ukraina.

Valentin Lazar, 37 år

– Jag har varit lite överallt i världen men för fem år sedan blev jag sugen på att utforska världen på ett mycket mer äventyrligt sätt. Jag ville resa långt och länge men jag visste inte riktigt hur jag skulle kunna göra det.

– Jag läste om en tjej från Sundsvall som cyklat runt världen och jag blev mycket imponerad över hennes resa. Jag hade ingen som helst koll på cyklar, jag visste inte ens att det var möjligt att korsa en hel kontinent på en cykel.

Valentin började ta reda på mer om cykling och ganska snabbt insåg han att han genom att cykla skulle kunna resa runt och se många platser i världen. Den första längre cykelturen bar av från Märsta till Gävle med vännen Sam. Snart nog bestämde de sig för att cykla från Sverige till Kina, med start den 1:a februari 2020. De båda ville under sin resa samla in pengar till ett ändamål som låg dem nära – och valet föll på SOS Barnbyar.

Därför fastnade Valentin för vårt arbete och idé om alla barns rätt till en trygg uppväxt

– Jag är uppvuxen i en ganska dysfunktionell familj och tycker att samhället borde ta bättre hand om barn eftersom barndomen är den mest avgörande perioden i ens liv. Får man en bra start på livet är chanserna mycket bättre att man blir en psykiskt och fysiskt frisk människa som respekterar sina medmänniskor och uppfostrar barn med kärlek och omsorg.

Pandemin satte stopp

Cykelturen som Valentin och vännen Sam påbörjade till förmån för vårt arbete under 2020 fick ett abrupt avbrott i och med Coronapandemin. De hann ta sig till Ukraina, men där tog det stopp när gränserna stängdes. Då kom de i kontakt med SOS Barnbyar i Ukraina.

– Barnbyn i Brovary, Kiev fick höra om insamlingen och kontaktade mig. Vi fick bo i gäststugan i två månader. Vi fick mat varje dag, barnen kom över på kvällarna och vi undervisade dem i engelska sen lekte vi på gården.

– Serhii som är ordförande på SOS Barnbyar Ukraina visade oss ungdomscentret i Kiev, berättade mycket om verksamheten och körde oss även på olika utflykter.

På grund av pandemin fick Valentin och Sam resa tillbaka hem till Sverige igen så snart det var möjligt. Deras cykelresa avbröts, men väl hemma kunde Valentin inte släppa tanken på den gästvänlighet de hade mötts av i Ukraina.

“De mest utsatta i krissituationer är alltid barn”

– Med tanke på hur mycket hjälp vi fick när vi fastnade i Ukraina och hur bra arbete SOS Barnbyar gör där var det självklart för mig att stödja dem med tanke på att situationen är katastrofal i Ukraina just nu. De mest utsatta i krissituationer är alltid barn.

Onsdag den 1 mars påbörjar därför Valentin sin nästa resa och insamling till vårt arbete i Ukraina.

Med utgångspunkt från Stockholm ska han cykla ner till Malmö och ta färjan till Tyskland, för att sedan cykla vidare genom Centraleuropa, Balkan, Turkiet, Kaukasus och Iran. Om allt går som tänkt ska han hunnit ta sig till Oman i slutet av året, för att sedan fortsätta genom Saudiarabien, Egypten och Sudan ända ner till Sydafrika.

Stort lycka till Valentin, tack för ditt viktiga engagemang!

Dela inlägget

Publicerad: 2023-02-28

Liknande

Artikel

Trots tuffa arbetsförhållanden når de många

Att tvingas fly ner i skyddsrum i källare är nu en del av vardagen för många av våra medarbetare i Ukraina som gör en enorm insats för att stötta de som drabbats av kriget. Mer än 100 000 barn, ungdomar och deras familjer har fått stöd genom SOS Barnbyar under första halvan av 2023. 

Läs mer här

Artikel

Hon lever här och nu för sina barn

Natalia flydde med sina två barn från Ukraina till vår verksamhet i Rumänien. Hon jobbade som föreläsare inom arkitektur på ett lärosäte och när de flydde visste hon inte vart hon var på väg eller vad som väntade dem.

Läs mer här

Artikel

Över 19 000 ukrainska barn deporterade

Göteborgs-Posten skriver idag om SOS Barnbyar i Ukrainas arbete för barn som blivit deporterade till Ryssland.

Läs mer här