Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Foto: Oleksandra Zborovska

Familjerna får psykosocialt stöd och kommer ges möjlighet att stanna kvar i ett säkert område under en längre period.

Tatiana, som är mamma till två barn, Sofia och Kirill, säger:

− Det finns ärligt talat inga ord. Känslorna är överväldigande för barnen. De lever i en så svår tid. Det är svårt att vara positiv, att tro på mirakel, mänskligheten. Det ni [SOS Barnbyar] gör för barnen är en saga.

Hon fortsätter:

− Barnen kan sova hela nätterna. De hör inte flyglarmet, rycker inte till på grund av dess ljud, följer inte meddelanden i ”radarn” om missilernas riktning och faran, hör inte drönarna. I stället kommer de att tillbringa dessa dagar som normala barn och njuta av bergen, naturen och normala levnadsförhållanden.

”På en annan planet”

Foto: Yana Ryabkova

I början av juni startade även ett sommarläger upp, som finansieras av SOS Barnbyar. Lägret erbjuder ett program för att stötta barnen att hantera sina upplevelser, inklusive aktiviteter som syftar till känslomässig stabilisering och återhämtning.

− Det är som om vi vore på en annan planet. Det viktigaste är att det är lugnt här, det finns inga flyglarm och man kan gå fritt. De ger oss god mat och till och med en extra portion, säger 10-årige Sashko.

Hitta lösningar på längre sikt
Sedan Rysslands senaste offensiv inleddes i början av förra månaden har Charkiv och dess omgivningar utsatts för kraftiga bombningar. En missilattack mot ett hyreshus i staden Charkiv natten mellan den 30 och 31 maj resulterade i att minst nio personer dödades och 20 skadades. Ytterligare attacker mot byar, såsom missilattacken i Balaklija den 31 maj-1 juni, ledde till att flera personer, inklusive barn och en gravid kvinna, skadades.

SOS Barnbyar i Ukraina kommer att stötta familjerna under de kommande tre månaderna. Under tiden kommer lokala myndigheter att arbeta för att hjälpa dem att hitta mer permanenta boenden.

Under mer än två år av krig har SOS Barnbyar i Ukraina stöttat mer än 385 000 människor.

Dela inlägget

Publicerad: 2024-06-17

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här