Så stöttar vi familjer i Sverige

Foto: Maja Brand

Pågående projekt

Familjepartner

Med vetskapen om att samordningen mellan myndigheter för nyanlända brister startade SOS Barnbyar det familjestärkande programmet Familjepartner år 2023. Familjepartner drivs i projektform fram till februari 2026 med finansiellt stöd av Europeiska Asyl, Migrations & integrationsfonden (AMIF).

Mer om Familjepartner

Stark och Trygg

SOS Barnbyars familjestärkande program för familjer där ett eller flera barn är placerat i någon form av heldygnsvård. Med ett preventivt och familjeorienterat stöd skapas förutsättningar för barns rätt till trygga och goda uppväxtvillkor. Finansiellt stöd för Stark och Trygg ges av Erling Perssons stiftelse.

Mer om Stark och Trygg

Har du frågar eller vill du veta mer?

Hör av dig till oss som jobbar med det familjeprogrammen.

Fokusområden för familjestärkande program.

Vi är en del av Integrationspaketen

Genom vårt projekt Familjepartner stärker vi integrationen i Stockholm genom att fler kommer ut i arbetslivet.

*Integrationspakten är Stockholms stads medlemsnätverk för organisationer som vill bidra till en mer inkluderande arbetsmarknad och stad. Nätverket samlar cirka 400 stora och små organisationer från privat näringsliv, civilsamhället och offentlig sektor.

Medlemsbevis integrationspakten, SOS Barnbyar

Artikel

Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar

SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi

SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem

SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om ”mellantvång”

SOS barnbyar har fått möjlighet att skicka in en remiss och svara på utredningsförslagen som presenteras i ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas”. SOS Barnbyar är kritiska till förslagen som presenteras i utredningen, bland annat för att flera av åtgärderna som föreslås saknar ett tydligt barnrättsperspektiv.

Läs mer här