Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

− Det är ett tryggt område och vi har säkerhet, men jag kände mig inte säker den första dagen vi flyttade, säger Israa, och fortsätter:

− Vi flyttade från ett hus till ett tält och det är vi inte vana vid. Den första natten var svår.

När de först kom till tältlägret saknades mycket. De hade svårt att laga mat och hade inte tillräckligt med vatten. SOS Barnbyar inledde därför samarbeten med andra organisationer, som World Central Kitchen och Unicef.

− Vi vill verkligen tacka dem mycket. De hjälpte oss mycket. Det är nu bättre än att behöva laga mat över eld i hettan, säger hon.

SOS Barnbyar stöttar Israa och de andra familjerna med tält, säkerhet, en trygg plats, mat och psykologiskt stöd. Men det alla nu vill är att kriget ska vara över.

− Jag hoppas kriget tar slut och att vi alla kan återvända hem, även om alla våra hem förstördes. Jag hoppas att det slutar snart.

Den 28 maj påbörjade vi en akut omplacering av barn och vuxna från barnbyn i Rafah på grund av en dramatiskt ökad säkerhetsrisk. Alla som bodde i Rafah anlände oskadda till alternativa platser i centrala Gaza. Läs mer om evakueringen här.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-07-03

Liknande

Artikel

Poesin gav Nour livet tillbaka

För många barn stannar livet när kriget startar. När Nour evakuerades från barnbyn i Rafah, Gaza, till Betlehem hade hon inte kunnat gå i skolan på åtta månader. Hon var 15 år, kraftigt påverkad av kriget, ett blygt barn som saknade självförtroende och inte alls mådde bra. Under sommarskolan hittade hon orden, och med stöd från SOS Barnbyar en väg tillbaka till livet.

Läs mer här

Nyhet

50 barn har dött i attackerna i Libanon

Över 500 personer, varav 50 barn, har dött i attackerna i Libanon. Tusentals människor har tvingats fly och är i akut behov av skydd och omsorg. Många söker skydd i skolor, kyrkor och moskéer.

Läs mer här

Nyhet

Barn tvingas lämna sina hem efter översvämningen i Nigeria

En dammkollaps i Borno, Nigeria, har lett till en förödande översvämning. Minst 30 personer har omkommit, tusentals hem har förstörts och miljontals människor har tvingats fly.

Läs mer här