Artikel

Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar

SOS Barnbyars remissvar på utredningen om fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn.

SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.

SOS Barnbyar har ombetts att inkomma med ett remissvar på Ds 2023:15. Utredningen lägger fram ett antal förslag som ska ge socialtjänsten bättre möjlighet att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Bland annat föreslår utredningen:

  • Utökad anmälningsskyldighet
    Förslaget innebär att fler myndigheter och yrkesgrupper ska omfattas av skyldigheten att anmäla oro för barn som far illa.
  • Tillgång till registeruppgifter
    Socialnämnder föreslås få utökade möjligheter att ta del av uppgifter från misstanke- och belastningsregister för att bättre kunna bedöma risker för barn.
  • Förbättrad informationsdelning
    Möjligheterna till informationsutbyte mellan socialnämnder och andra myndigheter ska utvidgas för att underlätta samarbetet.

 

Överlag är SOS Barnbyar positiva till utredningens förslag, då den tar avstamp i barns rättigheter och betonar att barn är egna rättighetsbärare. Samtidigt finns oro över att vissa förslag är för ingripande och repressiva. Särskilt gäller det hantering av personuppgifter och informationsdelning. SOS Barnbyar vill därför betona vikten av att alltid se barn som egna rättighetsbärare och att intrång i ett barns integritet endast ska ske när det är nödvändigt för barnets bästa. Detsamma gäller den utökade anmälningsplikten. Den kan uppfattas som alltför kontrollerande, även om SOS Barnbyar också ser poängen med att en utökad anmälningsplikt i vissa fall kan fungera som skyddande för barn.

SOS Barnbyar anser vidare att det är viktigt att parallellt med förslagen i utredningen se till att socialtjänsten får tillräckliga resurser, så att de klarar av de ökade kraven som utredningen föreslår. Sist men inte minst, vill SOS Barnbyar betona vikten av att involvera civilsamhället som en brobyggare mellan familjer och myndigheter. Civilsamhället har en unik roll och kan hjälpa till att skapa förtroende i dialogen mellan familj och myndigheter. I synnerhet för att undvika att åtgärder upplevs som för kontrollerande och ingripande när syftet egentligen är stödjande.

Läs hela remissvaret

Dela inlägget

Publicerad: 2025-04-16

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi

SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem

SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om ”mellantvång”

SOS barnbyar har fått möjlighet att skicka in en remiss och svara på utredningsförslagen som presenteras i ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdnadshavare, barn och unga när samtycke saknas”. SOS Barnbyar är kritiska till förslagen som presenteras i utredningen, bland annat för att flera av åtgärderna som föreslås saknar ett tydligt barnrättsperspektiv.

Läs mer här