Artikel

Afrikas horn: Humanitärt stöd till 300 000 människor

Hungerkatastrofen på Afrikas horn är akut. Genom att vi finns på plats före, under och efter en katastrof har vi snabbt kunnat växla upp vårt familjestärkande program till ett humanitärt stödprojekt för att nå 300 000 människor i fyra länder på hornet.

En som drabbats hårt av katastrofen är 37-åriga Nkatiye. Hon är mamma till nio barn och bor i en av de värst drabbade områdena. Torkan har dödat alla hennes 100 getter och 31 kameler. Dessvärre är hon inte unik. Enligt FN har omkring 1,5 miljoner djur dött bara i Kenya, på grund av torkan.

Nkatiye, som förlorat all boskap i torkan, får stöd genom SOS Barnbyar.

 

– När mina barn somnar hungriga undrar jag hur morgondagen blir. Jag får panik och ibland vet jag inte vad jag ska ta mig till, berättar Nkatiye.

Men Nkatiye är fast besluten att vara stark för sina barn. I byarna stöttar man varandra; de familjer som har mer boskap och mat än andra, delar med sig av sina tillgångar. Och tack vare det familjestärkande programmet har hon kunnat ge mat till sina barn, vilket ger dem en stadigare grund att stå på nu när torkan eskalerat.

Men situationen är fortfarande kritisk. För att svara på katastrofen, har SOS Barnbyar satt upp ett humanitärt stödprojekt med mål att nå ytterligare 300 000 personer i Nkatiyes situation, i fyra länder på hornet.

blå himmer och kvinnor i färgstarka tröjor i kenya hämtar vatten i en brunn med rep
Det finns en djup tradition av att stötta varandra i de olika byarna.

 

Förutom direkt stöd till familjer stöttar programmet samhället långsiktigt. Genom att förmedla klimatanpassade odlingsmetoder, ge kunskap om hållbar hantering av vatten och livsmedel samt skapa förutsättningar för fler försörjningsmöjligheter rustas familjerna och samhället att bättre klara katastrofer i framtiden.

Foto: Noor Khamis

Såhär stöttar vi familjer på Afrikas horn:

✔️ Säkrar långsiktig tillgång till rent vatten, god hygien och sanitet (WASH).
✔️ Ger stöd i form av livsmedel och kontantbidrag.
✔️ Upprättar säkra platser där barn ges tillfälligt skydd och erbjuder psykosocialt stöd till barn och deras familjer.
✔️ Stärker invånarnas försörjningsmöjligheter och därmed skapar förutsättningar för samhällen att återhämta sig efter katastrofen.

Ytterligare humanitärt stöd implementeras nu i Etiopien och Somalia tack vare de gåvor som skänkts hittills till Afrikas horn. I takt med att insamlingen ökar kommer stödet att utvidgas till Kenya och Somaliand.

Dela inlägget

Publicerad: 2022-08-12

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

Hon lever här och nu för sina barn

Natalia flydde med sina två barn från Ukraina till vår verksamhet i Rumänien. Hon jobbade som föreläsare inom arkitektur på ett lärosäte och när de flydde visste hon inte vart hon var på väg eller vad som väntade dem.

Läs mer här