Artikel

Afrikas horn: Humanitärt stöd till 300 000 människor

Hungerkatastrofen på Afrikas horn är akut. Genom att vi finns på plats före, under och efter en katastrof har vi snabbt kunnat växla upp vårt familjestärkande program till ett humanitärt stödprojekt för att nå 300 000 människor i fyra länder på hornet.

En som drabbats hårt av katastrofen är 37-åriga Nkatiye. Hon är mamma till nio barn och bor i en av de värst drabbade områdena. Torkan har dödat alla hennes 100 getter och 31 kameler. Dessvärre är hon inte unik. Enligt FN har omkring 1,5 miljoner djur dött bara i Kenya, på grund av torkan.

Nkatiye, som förlorat all boskap i torkan, får stöd genom SOS Barnbyar.

 

– När mina barn somnar hungriga undrar jag hur morgondagen blir. Jag får panik och ibland vet jag inte vad jag ska ta mig till, berättar Nkatiye.

Men Nkatiye är fast besluten att vara stark för sina barn. I byarna stöttar man varandra; de familjer som har mer boskap och mat än andra, delar med sig av sina tillgångar. Och tack vare det familjestärkande programmet har hon kunnat ge mat till sina barn, vilket ger dem en stadigare grund att stå på nu när torkan eskalerat.

Men situationen är fortfarande kritisk. För att svara på katastrofen, har SOS Barnbyar satt upp ett humanitärt stödprojekt med mål att nå ytterligare 300 000 personer i Nkatiyes situation, i fyra länder på hornet.

blå himmer och kvinnor i färgstarka tröjor i kenya hämtar vatten i en brunn med rep
Det finns en djup tradition av att stötta varandra i de olika byarna.

 

Förutom direkt stöd till familjer stöttar programmet samhället långsiktigt. Genom att förmedla klimatanpassade odlingsmetoder, ge kunskap om hållbar hantering av vatten och livsmedel samt skapa förutsättningar för fler försörjningsmöjligheter rustas familjerna och samhället att bättre klara katastrofer i framtiden.

Foto: Noor Khamis

Såhär stöttar vi familjer på Afrikas horn:

✔️ Säkrar långsiktig tillgång till rent vatten, god hygien och sanitet (WASH).
✔️ Ger stöd i form av livsmedel och kontantbidrag.
✔️ Upprättar säkra platser där barn ges tillfälligt skydd och erbjuder psykosocialt stöd till barn och deras familjer.
✔️ Stärker invånarnas försörjningsmöjligheter och därmed skapar förutsättningar för samhällen att återhämta sig efter katastrofen.

Ytterligare humanitärt stöd implementeras nu i Etiopien och Somalia tack vare de gåvor som skänkts hittills till Afrikas horn. I takt med att insamlingen ökar kommer stödet att utvidgas till Kenya och Somaliand.

Dela inlägget

Publicerad: 2022-08-12

Liknande

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Nyhet

Barn har flyttats från barnbyn i Rafah

Den 28 maj påbörjade vi en akut omplacering av barn och vuxna från barnbyn i Rafah på grund av en dramatiskt ökad säkerhetsrisk. Alla barn som bodde i Rafah anlände oskadda till en alternativ plats i centrala Gaza.

Läs mer här

Artikel

Klimatkrisen drabbar familjer i Brasilien och Kenya

Extremväder påverkar familjer från Brasilien till Kenya. De kraftiga regnen och översvämningarna i södra Brasilien, liksom i Östafrika, är färska exempel på hur klimatkrisen bidrar till extremt väder, tvingar familjer att fly från sina hem och förstör människors försörjningsmöjligheter.

Läs mer här