Nyhet

Afrikas horn står på gränsen till svält

I en dyster by i Kelafo-distriktet i Etiopiens Somali-region stannar Timiro upp för att vila på sin torra och dammiga åkermark. Detta brukade vara en bördig mark, men nu växer ingenting här längre.

Timiro har sex barn som är beroende av den majs och durra som hon odlar, men eftersom marken nu är ofruktbar på grund av brist på regn kan hon inte längre ge dem mat, och torkan tycks dra ut på tiden.

Timoros familj

– Vår situation är mycket kritisk, säger Timiro, vars sista goda skörd var under 2020. I natt sov vi hungriga och i morse vaknade vi upp till ingenting. Vi har kunnat dricka lite te utan socker, men det fanns inget att äta till lunch.

– Jag är rädd att vi kommer att dö om det fortsätter så här, säger hon.

Afrikas horn, ett område som omfattar norra Kenya, Somalia och delar av Etiopien, upplever just nu den värsta torkan på över 40 år. Regnet väntas i oktober-december, men om regnet inte kommer står regionen inför den femte uteblivna regnsäsongen i rad.

 

Redan nu är 5,7 miljoner barn akut undernärda

Världen måste agera nu eftersom de mest utsatta inte kan vänta så mycket längre. Hjälporganisationer varnar för att det finns ett behov av snabbt bistånd för att undvika en hungersnöd som den som inträffade för tio år sedan, då 250 000 människor dog i Somalia varav hälften av dem var barn under fem år.

Sjuka och svaga av otillräckligt med mat

– Man kan se på mitt ansikte hur allvarligt drabbad jag är av denna torka, säger Timiro nästan i en viskning. Jag pratar ofta med mig själv och jag har ingen livslust längre. Ibland tror jag att jag håller på att förlora förståndet. Jag känner mig sjuk och svag på grund av att jag inte äter tillräckligt med mat.

Timoro hade 16 kor och 18 getter och får före torkan; endast två kor har överlevt. Hon tittar ofta på skelettresterna av sina döda djur – de dog precis där de föll.

Torkan har dödat mer än sju miljoner djur i hela Östafrika

– Mina kor producerade mjölk, smör och kött och vi sålde en del för att kunna köpa det vi inte producerad själva här hemma, säger Timiro. Nu kan mina barn inte dricka mjölk och har blivit svaga på grund av bristen på näringsriktig mat.

Experter menar att klimatförändringarna är orsaken till de återkommande torrperioderna på Afrikas horn, och att regncykeln störs av stigande temperaturer. Klimatkrisen drabbar de samhällen som gör minst skada på miljön allra värst.

Abdi Katun Shire är samordnare för det familjestärkande programmet i Gode. Han säger att många barn har hoppat av skolan och åkt till närliggande städer för att hitta arbete och försörja sina familjer.

– De unga försöker fylla de luckor i försörjningen som deras familjer har förlorat, säger Abdi. Skolorna är öppna men mindre än 50 procent av eleverna går i skolan. Vi ser också enorma förflyttningar när familjer flyttar in till städerna för att leta efter mat och vatten.

Kämpar för att leva

Moha, Tamiros äldsta son, hoppade av skolan för att försörja familjen. Han måste genomlida en dags resa i den heta solen utan mat och vatten för att leta efter arbete i städer som Gode eller Kelafo.

– Det har gått dåligt för mig, säger 16-årige Moha. Jag brukade gå i skolan för att bli en utbildad man, för att få en ljus framtid, men nu har det hoppet förändrats mycket och livet är hårt.

– Jag har inte varit i skolan på flera månader. Jag skulle vilja specialisera mig på språk för att bli språklärare. Jag hoppas att jag kommer att återvända till skolan en dag så att jag kan förverkliga min dröm, säger han.

Moha och personal från SOS Barnbyar

Moha skickar lönen han tjänar på att avlasta lastbilar och andra tillfälliga arbeten till sin familj. Han kommer hem var tredje eller fjärde månad och hälsar på dem. Familjen köper majs, ett baslivsmedel, som Timiro säger har blivit mycket dyrt på den lokala marknaden, och priset stiger varje vecka.

Kriget i Ukraina förvärrar situationen

Även om Ukraina är långt borta har kriget där bidragit till de livsmedelspriser som drabbar familjerna på Afrikas horn och förvärrar situationen för de samhällen som måste köpa mat eftersom de inte längre kan producera den själva.

Före invasionen av Ukraina hade livsmedelspriserna stigit stadigt på grund av torkan, med spannmålsskördar under genomsnittet och boskap som dog. Men störningen av den direkta importen på grund av det pågående kriget driver upp priserna på baslivsmedel, bränsle och gödningsmedel ytterligare.

Antalet ökar

FN uppskattar att 16,7 miljoner människor i Östafrika är i behov av akut livsmedelsbistånd, och i september kan detta antal stiga upp till 20 miljoner.

Norra Kenya är inte främmande för torrperioder, men nu upplever man den längsta torkan i historien. Vissa områden har fått små skurar medan andra inte har sett regn på över ett år. De nomadsamhällen som lever i de torra och halvtorra områdena överlever på sina djur som ett sätt att leva.

Grundvattnet som de är beroende av blir allt knappare när vattenkällorna torkar ut. Kenya har förlorat 1,4 miljoner kor, och nu går 3,5 miljoner människor igenom en hungerkris.

Somalia är värst drabbat

72 av 84 distrikt i Somalia har drabbats av torkan, och 6 distrikt riskerar att drabbas av hungersnöd. Över 700 000 människor har flytt från sina hem på landsbygden in till städerna i jakt på mat, vatten och betesmark.

När Amino, 25, fick slut på mat gick hon 95 kilometer i två dagar med sina två små barn från sin by till Mogadishu, Somalias huvudstad. De bosatte sig i det överbefolkade flyktinglägret Kahda, där de har bott de senaste tre månaderna.

– Min man bar det äldsta barnet och några av våra tillhörigheter och jag bar vårt yngsta barn, säger Amino. Efter varje timme var vi tvungna att stanna och vila i skuggan från träden och äta den lilla mat vi hade med oss.

– Längs vägen såg vi döda djur, sjuka barn med sina familjer och människors ansikten täckta av damm och sorg, säger hon.

Amino har diagnostiserats med undernäring och får behandling på ett av våra hälsocenters i flyktinglägret. Den unga ammande mamman får grötpåsar för att stärka sitt immunförsvar och för att producera tillräckligt med bröstmjölk till sitt fem månader gamla barn.

– De flesta mödrar i lägret är magra och deras immunförsvar är mycket svagt, säger Naima, den näringssjuksköterska som behandlar Amino. De är mycket desperata när det gäller näringstjänster och hälsovård. Man kan se hur mycket torkan har påverkat barnen på graden av allvarlig undernäring på deras små kroppar. På centret erbjuder vi näringstillskott till barnen, tabletter med mikronäringsämnen och gröt till gravida och ammande kvinnor, säger hon.

Amino och en sjuksköterska på hälsocentret

Enligt Unicef lider sannolikt 1,4 miljoner barn i Somalia av akut undernäring, och tusentals riskerar att dö.

En rapport från FN:s konvention om bekämpning av ökenspridning (UNCCD) visar att Östafrika upplever allvarligare och mer frekventa torka orsakad av klimatförändringar, och att detta sannolikt kommer att eskalera om inte åtgärderna påskyndas. Av de 134 torrperioder som inträffade i Afrika mellan år 2000 och 2019 inträffade 70 i Östafrika.

Abdiaziz Abdullahi, 57, en jordbrukare från en större stad i södra Somalia, flyttade sina tio barn till ett provisoriskt läger i staden för att få mat och vatten från humanitära organisationer. Området fick nyligen regn och Abdiaziz skyndade sig till sin gård för att se om det var tillräckligt för att kunna plantera – men det var under genomsnittet och otillräckligt under de rådande förhållandena.

– Min familjs inkomst är beroende av jordbruket. Jag har inget annat sätt att försörja mina barn, säger Abdiaziz.

– Regnperioden i Somalia har minskat de senaste tre åren och många jordbrukare står inför fattigdom, medan andra säljer sin mark för att starta ett litet företag i staden. Jag skulle aldrig ge upp min gård, den är det enda som håller mitt hopp uppe.

* Namnen i artikeln är utbytta av integritetsskäl.

Text och foto: Anne Kahura

Dela inlägget

Publicerad: 2022-06-27

Liknande

Artikel

Afrikas horn: Humanitärt stöd till 300 000 människor

En som drabbats hårt av katastrofen är 37-åriga Nkatiye. Hon är mamma till nio barn och bor i en av de värst drabbade områdena. Torkan har dödat alla hennes 100 getter och 31 kameler. Dessvärre är hon inte unik. Enligt FN har omkring 1,5 miljoner djur dött bara i Kenya, på grund av torkan. – &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/afrikas-horn-star-pa-gransen-till-svalt/">Continued</a>

Läs mer här