Året i korthet 2023

Här hittar du vår senaste effektrapport och årsberättelse.

Foto: Lydia Mantler

Paradigmskiftet som ökar effekten

Som medlem i Giva Sverige upprättar vi årligen en effektrapport så att du som givare ska kunna se hur din gåva gör nytta utifrån det problem vi är satta att lösa – det vill säga att inget barn ska växa upp ensamt. I effektrapporten redovisar vi vilka effekter vårt arbete nått i den riktningen, baserad på SOS Barnbyars förändringsteori om vilka insatser som gör störst skillnad för barn och unga i utsatthet. Med oss har vi 75 års erfarenhet och expertis av att ge barn en trygg uppväxt.

För att kunna mäta dessa effekter följer vi olika nyckeltal över tid. Exempelvis redovisar vi grad av integrering i lokalsamhället för att ta reda på om barnen som växer upp i vår omsorg har tillgång till de skyddsnät och samhällsstöd de har rätt till. Ett annat är att ta reda på förändring av pappors attityder gentemot hushållsarbete, så att fler barn ska kunna växa upp i ett tryggt och jämställt hem. Bland annat.

Nyckeltalen ger oss också insikter för att kunna fatta strategiska beslut. Till exempel vet vi idag att effekten blir högre, ju tidigare insatsen sätts in. Och att det finns ett samband mellan hur stabilt ett samhälle är och ett barns chans att få växa upp i trygghet. I ett fungerande och starkt samhälle står både barn och familjer stadigare när katastrofen väl inträffar. Därför har vi intensifierat vårt förebyggande arbete, eftersom det ger barn och familjer får en mer solid grund att stå på, idag och imorgon.

Vi vet också att för att kunna göra som störst nytta behöver vi rikta våra medel där behoven är som störst. Därför ser vi nu ett viktigt paradigmskifte i branschen. Det stöd som tidigare förmedlades genom fastlåsta, öronmärkta medel har nu övergått alltmer till en flexibel, behovsstyrd finansiering. Med det skiftet tror vi också att vi kan nå som störst effekt.

/ Anna Ernestam, Generalsekreterare

Läs hela Annas text

Effektmål 2023

1. Familjer och samhällen stärks i syfte att uppfylla barns rätt till en trygg uppväxt och förhindra familjesplittring.

För att barn inte ska behöva separeras från sina föräldrar är det förebyggande arbetet avgörande. Det innebär bland annat att vi under året stöttade pappor i sin föräldraroll, etablerade sparlånegrupper som stärker familjers ekonomier och har påverkat lagar där barns bästa alltid kommer först.

Se alla effektmål
69%

69% av hushållen var självförsörjande när de skrevs ut från programmet (mål 70%).

Vi stärker barn världen över

SOS Barnbyar når barn i fler än 130 länder i världen, bland annat genom fadderskapsprogram som stöttas av givare i Sverige. SOS Barnbyar i Sverige har ett extra nära samarbete med SOS-organisationer i ett femtontal av dessa länder, där vi stöttar strategiskt så att de ska kunna bedriva egen insamling på sikt. Några av dem är på god väg att stå på egna ben och några har fortsatt stora behov av stöd.

Mer om vårt arbete

Insamlingen under 2023

375 miljoner

Vi samlade totalt in 374 537 489 kronor.

79%

Så mycket betalades ut till ändamålet. Administration och insamling 20%*

* Summan av procentsatsen blir bara hundra om verksamhetsresultatet är exakt noll. Nu blev det ett överskott som möjliggör utveckling av verksamheten kommande år.

Vart kom bidragen från?

Så fördelades bidragen

Effektrapporten

Läs om effekten av våra olika insatser och hur de tillsammans bidrar till vår målbild; att inget barn ska växa upp ensamt. 

Vill du läsa förra årets effektrapport? Klicka här.

Årsberättelsen 

I årsberättelsen finns vår verksamhetsberättelse, hållbarhetsrapport och årsredovisning samlade. 

SOS Barnbyars årsberättelse 2023

Nominerade till årets redovisning – 3 år i rad!

Varje år delas ”Årets redovisning i den ideella sektorn” ut på Ideellt Forum och PwC uppmärksammar framstående redovisningar från organisationer i den ideella sektorn. Vi är stolta över att  blivit nominerade som en av de bästa redovisningarna inom vår bransch.