Nyhet

Drottning Silvia mötte ungdomar i Hammarkullen

Måndagen 24 april gästade drottning Silvia vårt ungdomscenter i Hammarkullen i Göteborg. Hon fick träffa våra mentorer som arbetar med att stödja ensamkommande barn. Hon fick också möta några av ungdomarna och lyssna till deras erfarenheter, tankar och drömmar. Det blev ett möte fyllt av förståelse skratt och utbyte av erfarenheter. Efter besöket konstaterade Drottning Silvia att vi tillsammans kan göra mycket, mycket mer.

Här är hela det tal som Drottningen höll för personal, ungdomar, företagspartners och andra som samlats till workshopen:

”Just nu beräknas 28 miljoner barn vara på flykt. Barn, som har tvingats fly från krig, konflikter, förföljelse eller svält. Barn, som i många fall är helt ensamma.

Få av oss kan förstå den utsatthet som detta innebär.

  • Att lämna allt och alla bakom sig.
  • Att tvingas lita på människosmugglare.
  • Att inte veta vad som kommer att hända i dag, eller i framtiden.
  • Och kanske svårast av allt, att inte ha någon trygg vuxen att ty sig till.

Många av de här barnen tvingas växa upp alldeles för fort. De ser saker som barn inte bör se. De får uppleva situationer som barn inte bör uppleva. En del av barnen är på flykt väldigt länge, ibland mer än ett år. Under tiden går de ofta miste om skola och vård, i stället måste de fokusera på att överleva. Det sätter spår, både i kroppen och i själen.

En del av de här barnen har kommit hela vägen hit till Sverige. Här börjar nästa steg i deras resa: att etablera sig i ett nytt land med allt vad det innebär. Tiden kan vara knapp – många ensamkommande barn kan ha så lite som två-tre år på sig innan de har blivit unga vuxna och förväntas klara sig själva.

Dessa barn behöver vårt stöd. Ja, de inte bara behöver det – de har rätt till det enligt Barnkonventionen.

Här måste hela samhället samlas. Civilsamhälle, offentlig sektor och näringsliv måste hitta gemensamma lösningar för att de här barnen ska kunna utvecklas till sin fulla potential.

I mina möten med barn och ungdomar slås jag ofta av den enorma kraft och livsglädje som finns hos dem, trots att många av dem lever i mycket svåra situationer. Den kraften och den glädjen bör vi ta tillvara på. Då kan vi gemensamt skapa en positiv framtid, där alla barn och unga är inkluderade.

Jag har själv ett starkt personligt engagemang för barns villkor. Förra året samlade vi flera olika barnrättsorganisationer till gemensamma möten på Kungliga Slottet i Stockholm. Vi gjorde detta för att identifiera möjligheter till samarbeten och gemensamma lösningar för att hjälpa barn på flykt i Sverige.

Ensam är inte stark – tvärtom kan vi åstadkomma oändligt mycket mer tillsammans.

Därför känns det oerhört positivt att vara här i dag och se hur civilsamhället, den offentliga sektorn och näringslivet samarbetar – för barnens bästa.

I början av april var Kungen och jag i Brasilien för att delta i Global Child Forum. Där lyssnade jag på Mike A. Parras, vd för DHL Express i Nord- och Sydamerika. Han berättade om DHL:s samarbete med SOS Barnbyar som inkluderar nästan 10 000 barn och unga i mer än 20 länder. Att se att det samarbetet även sträcker sig ända hit till Hammarkullen är mycket glädjande och kan tjäna som ett gott exempel på hur enskilda företag kan bidra till att hjälpa ungdomar till en bättre framtid.

Det ska också bli mycket intressant att delta i den workshop som vi strax ska påbörja. Jag ser mycket fram emot att höra hur ni ungdomar ser på framtiden.

Slutligen vill jag också framföra ett stort tack till SOS Barnbyar. Tack för ett lärorikt möte. Jag önskar er varmt lycka till med er fortsatta verksamhet.

All lycka också till er ungdomar som är här i dag – ni är en viktig del av Sveriges framtid!”

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-04-25

Liknande

Artikel

Jan Bardell ny styrelseordförande i SOS Barnbyar

SOS Barnbyar Sverige har valt Jan Bardell till ny styrelseordförande. Jan har lång erfarenhet från uppdrag inom näringslivet.

Läs mer här

Nyhet

Letar ditt företag pålitliga sommarjobbare?

I våra ungdomsprogram i Stockholm och Göteborg finns många engagerade unga, som vill ta nästa steg i livet. Vi stöttar unga som lämnar samhällsvård och saknar kontaktnät.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här