Artikel

En dag i Nanis liv

Nani är 11 år och går i sjätte klass. När hon var en och en halv månad gammal gick hennes mamma bort. Då blev Nani blev det första barnet som kom till den här barnbyn i Malawi. Idag bor Nani med sin SOS-mamma Nellie och sina SOS-syskon.

Följ med en dag i hennes liv!

Kl. 8.00 Det är söndag morgon och Nani har sovmorgon som vanligt under helgen. När det är dags att gå upp bäddar hon sin säng och lägger dockorna hon älskar att leka med på sin kudde. Nani delar rum med sina två äldre systrar.
Kl. 8.20 Nani borstar tänderna i badrummet.
Kl. 8.25 Dags för frukost! Hela familjen äter gröt tillsammans. ”Det här äter vi varje söndag”, berättar Nani. ”Det är så gott! Vi har inte bråttom utan kan sitta länge och äta eftersom ingen av oss ska till skolan idag. Vi har tid att äta, prata och skratta.”
Kl. 9.30 Nani hjälper till med lite sysslor hemma.
Kl. 10.30 Nanis SOS-mamma älskar att fixa hennes hår. ”Det här är min prinsessa.”, säger Nellie.
Kl. 11.00 Familjen har samlats runt soffbordet, det är dags för att spela en omgång kort. ”Jag förstår inte riktigt det här spelet. Men det är roligt och jag spelar ändå, för att umgås med min familj”, säger Nani.
Kl. 12.30 Lunchdags! Det blir kyckling, ris och grönsaker. Nani och hennes bror hjälps åt med grönsakerna.
KL. 14.20 Nani har satt sig på sitt rum för att rita en stund. ”Det här är en design jag skulle vilja sy. Att skissa är min hobby, men min dröm är att jobba som revisor i framtiden.”
Kl. 15.00 Nani och hennes kompisar har en dansgrupp. De dansar och sjunger till Malawiska låtar. ”Jag älskar att dansa”, säger Nani. ”Det gör mig så glad.”
Kl. 17.00 Läxläsning! Mamma Nellie finns där för att hjälpa till.

En helt vanlig söndag.

Foto: Cornel van Heerden

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-01-20

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här