SOS Barnbyar Logo Orange

Bli fadder

Gör skillnad som fadder

Som fadder bidrar du varje månad till att fler barn får sina Barnsliga Rättigheter uppfyllda. Att de får en trygg uppväxt där det barnsliga får möjlighet att ta plats. Och att de i sin tur kan ge en trygg barndom till sina barn. På så sätt gör du som fadder skillnad för hela samhällen – långsiktigt.

Du kan välja mellan att följa en barnby, ett barn eller hela vår verksamhet – vilket val du än gör kommer du att göra skillnad.


Med anledningen av situationen i Ukraina är det just nu inte möjligt starta upp nya barnfadderskap där. Vi rekommenderar därför byfadderskap för dig som önskar ge ditt stöd till barn från Ukraina.

Välj fadderskap här

Som fadder bidrar du till…

Så här gör vi

Vi anpassar vårt stöd efter barnens behov. Om de har möjlighet att bo kvar hos sin familj, men familjen kanske behöver stöd att försörja sig och ta sig ur fattigdom så stöttar vi med det. Då har vi familjestärkande program som stöttar med till exempel mikrolån för att starta en egen verksamhet och skolgång till barnen. Om barnen inte kan bo kvar med sin familj eller sina släktingar ser vi till att de får en familj i en av våra barnbyar. Där får de stöd utifrån sina individuella behov. Och det ger resultat! Kolla här 👇

90%

Bryter fattigdomsspiralen

90 % av de som tidigare varit med i våra program ger sina egna barn en trygg uppväxt, tack vare att de själva vuxit upp i en trygg miljö. Vi gör skillnad i generationer framåt.

80%

Möjliggör självförsörjning

80 % av de som tidigare varit med i våra program har utbildat sig och skapat förutsättningar för ett stabilt arbetsliv.

76.1%

Så här mycket gick till ändamålet 2021

76,1 % av förra årets insamling gick direkt till att stötta barnen. 16,4% gick till administration och insamling, vilket bland annat inkluderar rekrytering av fler faddrar och givare.

Arianna förlorade allt

Efter en barndom kantad av våld i hemmet, hände det som inte fick hända. Ariannas pappa mördade hennes mamma. Hennes pappa blev fängslad och barnen hade ingenstans att ta vägen, då deras släktingar inte hade möjlighet att ta hand om dem. Då hamnade de hos SOS Barnbyar i Pachacamac. Där har Arianna och hennes fem syskon äntligen fått den kärlek och omsorg de behöver. De får även vård och stöd att komma vidare i livet, så att de kan utvecklas som andra barn. På grund av sådana här händelser har vi i Peru startat ett program där vi utbildar pappor om könsroller och våld för att förbättra levnadssituationen för fler barn i samhället.

Vanliga frågor om fadderskap

Vad händer efter att jag anmält mig som fadder?

Efter ungefär en vecka får du ett välkomstbrev per post med information om just ditt fadderskap.

Alla faddrar får våra nyhetsbrev via mejl med uppdateringar om vad som sker i våra program och vår tidning SOS Barn. Har du valt att följa en barnby eller ett barn kommer du även att få information direkt från barnbyn två gånger per år; under sommaren och runt jul.

Hur används mina pengar?

Tillsammans med dig ser vi till att familjer får hålla ihop genom att stärka föräldrar för att förhindra att de tvingas ge upp sina barn. Om det värsta redan har hänt ser vi till att barn får växa upp i trygghet i en av våra barnbyar.

Fadderbidrag som inte går till en specifik barnby används där behovet är som störst just nu och hjälper oss i vårt internationella arbete för en framtid där alla barn får växa upp i trygghet.

Om du valt att följa ett barn eller en barnby går merparten av fadderbidraget till barnbyn. Där används det bland annat till utgifter för kläder, skolgång, familjestärkande program och sjukvård samt som lön till barnbyföräldrar, läkare och psykologer. En del av fadderbidraget används även där det bäst behövs i SOS Barnbyars övriga internationella verksamhet. Det kan exempelvis handla om att täcka kostnader i andra barnbyar. Denna fördelning säkerställer finansieringen av hela vår verksamhet.

Hur länge varar mitt fadderskap?

Att vara fadder är ett frivilligt åtagande. Du väljer själv hur länge du vill vara fadder och kan när som helst avsluta ditt fadderskap genom att ta kontakt med oss.

Hur vet jag att pengarna kommer fram?

SOS Barnbyar har ett 90-konto vilket innebär att vi är kontrollerade och godkända av Svensk Insamlingskontroll. De har bestämt att maxgränsen för administrations- och insamlingskostnader för insamlingsorganisationer får ligga på högst 25 procent av de insamlade medlen. Vi granskas även årligen av oberoende revisorer som bland annat har till uppgift att kontrollera att vi följer god redovisningssed samt att vi har väl fungerande interna rutiner.

Under 2021 låg insamlings- och administrationskostnaderna på 16,4 procent och 76,1 procent kunde användas till organisationens livsviktiga och långsiktiga arbete runt om i världen. Om du vill läsa mer om vår ekonomi så kan du läsa den senaste årsredovisningen. Den hittar du här.

Var hittar jag mer information?

Vill du läsa mer om SOS Barnbyar kan du besöka följande sidor: