Nyhet

”Finns alla skäl i världen att stötta en sån här verksamhet” – intervju med Robert Aschberg

Robert Aschberg säger att han inte vill verka luttrad, men han hade inga större förväntningar innan han reste till Nepal för att spela in ”En resa för livet”. Även om han inte varit i Nepal tidigare, så har många resor gått till utsatta och fattiga länder.

Den här gången fick han ändå se mer än vad han brukar som journalist, både stad, landsbygd och områden som drabbats mest av jordbävningen 2015. Och det som ändå slog honom var att trots att landet inte återhämtat sig efter jordbävningen med ökad fattigdom och utsatthet som följd, så har nepaleserna både integritet och stolthet.

De stora klasskillnaderna berörde ändå och det slavarbete som både barn och vuxna utförde på tegelbruken. Och alla barn som inte hade en familj, eller anhöriga.

-Jag träffade en del gatubarn i Kathmandu som försörjde sig på högst tvivelaktiga sätt och som levde i gäng. De var ändå hyfsat välklädda, så mitt intryck är att de hade tillgång till mer pengar än en fattig familj på landsbygden. Det betyder att en massa barn tvingas in i kriminalitet för att överleva, berättar han.

Det var inte svårt att förstå de stora hjälpbehoven som landet har, fortsätter Robert Aschberg, och framförallt behoven hos alla de barnen som inte har någon vuxen som tar hand om dem. Så mötet med SOS Barnbyars verksamhet i Nepal var en positiv överraskning.

-Jag är djupt imponerad av arbetet som utförs i barnbyarna, det är nästan för bra för att vara sant. Oerhört välordnat och jag fick intrycket av att det fanns en stor värme i barnbyarna, med SOS-mammorna som ägnar hela sitt liv åt att ta hand, och fostra barn.

En liten flicka i barnbyn i Kavre fick även Robert Aschberg att falla.

-Hon kom fram och tog mig i handen och var väldigt envis. En framåt tjej! Det var roligt med barnen i barnbyn, de var försigkomna och tog egna initiativ.

-Man skulle ju kunna tro att barn som hamnar i barnbyn har varit med om så traumatiska upplevelser att de skulle bli knäckta. Men de verkade ändå harmoniska och framåt. De här barnen kommer nog att gå långt, de får ju ordentligt med studier och bra uppväxtvillkor. Det finns alla skäl i världen att stötta en sådan här verksamhet.

Och tack vare de andra deltagarna blev det ändå många skratt, trots all misär och utsatthet som de fick möta.

-Filip var en rolig prick och Mia är en karikatyr över en hönsmamma, säger Robert Aschberg och skrattar. Penny hade otroligt bra hand med barn, hon har ett riktigt barnasinne.

Var det en resa för livet? Njae, svarar Robert Aschberg.
-Jag gillar inte att vara så ivrig. Men det oerhört spännande och inspirerande att få vara med på resan. Den är ett minne för livet.

Har du missat En resa för livet se tidigare avsnitt – klicka här – och missa inte sista avsnittet på tisdag kl 21 på TV3 och Viafree.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-12-07

Liknande

Artikel

Jan Bardell ny styrelseordförande i SOS Barnbyar

SOS Barnbyar Sverige har valt Jan Bardell till ny styrelseordförande. Jan har lång erfarenhet från uppdrag inom näringslivet.

Läs mer här

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här