Nyhet

”Finns alla skäl i världen att stötta en sån här verksamhet” – intervju med Robert Aschberg

Robert Aschberg säger att han inte vill verka luttrad, men han hade inga större förväntningar innan han reste till Nepal för att spela in ”En resa för livet”. Även om han inte varit i Nepal tidigare, så har många resor gått till utsatta och fattiga länder.

Den här gången fick han ändå se mer än vad han brukar som journalist, både stad, landsbygd och områden som drabbats mest av jordbävningen 2015. Och det som ändå slog honom var att trots att landet inte återhämtat sig efter jordbävningen med ökad fattigdom och utsatthet som följd, så har nepaleserna både integritet och stolthet.

De stora klasskillnaderna berörde ändå och det slavarbete som både barn och vuxna utförde på tegelbruken. Och alla barn som inte hade en familj, eller anhöriga.

-Jag träffade en del gatubarn i Kathmandu som försörjde sig på högst tvivelaktiga sätt och som levde i gäng. De var ändå hyfsat välklädda, så mitt intryck är att de hade tillgång till mer pengar än en fattig familj på landsbygden. Det betyder att en massa barn tvingas in i kriminalitet för att överleva, berättar han.

Det var inte svårt att förstå de stora hjälpbehoven som landet har, fortsätter Robert Aschberg, och framförallt behoven hos alla de barnen som inte har någon vuxen som tar hand om dem. Så mötet med SOS Barnbyars verksamhet i Nepal var en positiv överraskning.

-Jag är djupt imponerad av arbetet som utförs i barnbyarna, det är nästan för bra för att vara sant. Oerhört välordnat och jag fick intrycket av att det fanns en stor värme i barnbyarna, med SOS-mammorna som ägnar hela sitt liv åt att ta hand, och fostra barn.

En liten flicka i barnbyn i Kavre fick även Robert Aschberg att falla.

-Hon kom fram och tog mig i handen och var väldigt envis. En framåt tjej! Det var roligt med barnen i barnbyn, de var försigkomna och tog egna initiativ.

-Man skulle ju kunna tro att barn som hamnar i barnbyn har varit med om så traumatiska upplevelser att de skulle bli knäckta. Men de verkade ändå harmoniska och framåt. De här barnen kommer nog att gå långt, de får ju ordentligt med studier och bra uppväxtvillkor. Det finns alla skäl i världen att stötta en sådan här verksamhet.

Och tack vare de andra deltagarna blev det ändå många skratt, trots all misär och utsatthet som de fick möta.

-Filip var en rolig prick och Mia är en karikatyr över en hönsmamma, säger Robert Aschberg och skrattar. Penny hade otroligt bra hand med barn, hon har ett riktigt barnasinne.

Var det en resa för livet? Njae, svarar Robert Aschberg.
-Jag gillar inte att vara så ivrig. Men det oerhört spännande och inspirerande att få vara med på resan. Den är ett minne för livet.

Har du missat En resa för livet se tidigare avsnitt – klicka här – och missa inte sista avsnittet på tisdag kl 21 på TV3 och Viafree.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-12-07

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här

Artikel

Syrien: ett år efter jordbävningen

I den här intervjun ger Alaa AlKousa, ansvarig för katastrofinsatser på SOS Barnbyar i Syrien, en inblick i efterdyningarna av jordbävningen som drabbade norra Syrien och Turkiet för ett år sedan.

Läs mer här