Nyhet

Från fattig och arbetslös till välutbildade på fyra år

Josephine pratar högt och gestikulerar med armarna och har mycket att berätta. Om hur hennes liv som ensamstående mamma till sex barn förändrades när hon kom i kontakt med SOS Barnbyar.

– Jag är stolt över mig själv och mitt liv. Idag är jag frisk och kry, jag jobbar och bryr mig om mina barn. Och jag kan tacka SOS Barnbyar för allt.

Josephine var sjuk, arbetslös och oförmögen att ta hand om sina sex barn. Hennes man försvann när Josephine fick diagnosen hiv. Hon bodde hos sin mamma och blev allt mer isolerad på grund av sjukdomen.

– Du skulle sett mig då, jag var i ett eländig skick. Människor drog sig undan för att jag var sjuk. När jag kom i kontakt med SOS Barnbyar berättade de att de kunde hjälpa mig och jag gick med i en stödgrupp för hiv-smittade personer. De berättade för mig att jag kunde leva ett normalt liv om jag tog min medicin, och med deras stöd och råd fick jag tillbaka tron att jag kunde förändra min situation, säger Josephine.

Byggde hus och startade en affär

Fyra år efter att hon först kontaktade SOS Barnbyar – kunde Josephine lämna SOS-programmet.  Då kunde hon försörja sig själv. Under de fyra åren hade Josephine fått ett eget hem, startat en mataffär, utbildat sig till lärare och börjat jobba i en liten byskola.

– SOS Barnbyar gav mig material som jag använda för att bygga ett hus. Senare fick jag ett litet lån via en sparlånegrupp. Jag kunde börja odla grönsaker och öppnade en liten butik där jag sålde saker som salt, socker och grönsaker. Under tiden betalade SOS Barnbyar för att mina barn skulle kunna gå i skolan, säger Josephine.

 Rättigheter som stärker

Josephine deltog i olika kurser i som SOS Barnbyar ordnade i takt med att hennes hälsa förbättrats och hon byggt upp självförtroendet. Hon lärde sig om hygien och hälsosam kost, att odla grönsaker, sätta en budget och hålla reda på intäkter och kostnader.

– Jag började se ljusare på framtiden och göra planer för mitt liv. SOS Barnbyars socialarbetare blev mina vänner, som jag alltid kunde vända mig till för råd. De lärde mig också om mina rättigheter och att mina barn har rättigheter. Den kunskapen gör att jag känner mig stark.

Utbildad till lärare

Karriärplanering eller planering för att bli självförsörjande är en fast del av det familjestärkande programmet. Josephines lilla mataffär gav henne och barnen en blygsam inkomst, men Josephine hade större planer – hon ville skaffa sig ett bättre jobb.

Med ekonomiskt stöd från SOS Barnbyar började hon på en lärarutbildning vid SILA Lärarhögskola i Eldoret. Utbildningen gav henne möjlighet att få jobb med en stabil och högre inkomst, och idag jobbar hon som pedagog på en lokal skola.

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2018-03-22

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här