Nyhet

Haiti ett år efter orkanen Matthew

För exakt ett år sedan, den 4 oktober 2016, svepte orkanen Matthew in över södra Haiti. Orkanen, som var klassad som kategori 4 på skalan, skadade flera hem och skolan i vår barnby Les Cayes. I samhällen runtomkring förlorade många familjer sina hem och möjligheten att försörja sig.

Darius Celigny, från SOS Barnbyar Haiti, beskriver den genomförda katastrofinsatsen som omfattande. ”Vårt arbete har varit fokuserat på att hjälpa drabbade familjer att kunna försörja sig och dela ut förnödenheter för att möta familjernas mest akuta behov”, berättar han. I Haiti har hygienartiklar och mat delats ut, barnbyn Les Cayes har renoverats, fyra skolor har startats i katastrofdrabbade samhällen och barn har fått tillgång till psykologiskt stöd. Familjer som försörjer sig genom jordbruk har också fått tillgång till verktyg, boskap, utsäde och veterinärkliniker.

När en naturkatastrof inträffar är det alltid barnen som drabbas hårdast. I katastrofsituationer fokuserar vi på de mest akuta behoven, men det övergår sedan till att stärka samhällen långsiktigt. ”Vi tror att med fortsatt stöd kan drabbade barn och familjer bygga upp inte bara sina hem, men också sin framtid”, säger Celigny.

Bildtext: Bilden är av barnen på en av våra samlingslokaler efter orkanen Matthew.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-10-04

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här