Artikel

Linsgryta från Etiopien

Abera har varit SOS-mamma i nästan åtta år och tagit hand om totalt 13 barn genom åren.

– Att vara SOS-mamma är en unik erfarenhet och skiljer sig från ett vanligt jobb. Jag sökte ett jobb på SOS Barnbyar – och blev i stället välsignad med en stor familj, säger Abera.

Hon uppskattar familjelivet.

– Barnen är så fantastiska och tillgivna. Att ta hand om de här barnen är en vinst i sig.

I köket får hon hjälp av dottern Adanech som ofta är med sin mamma i köket.

– Den här grytan är väldigt god. Jag är ofta med mamma och lagar mat. Det här är min absoluta favoriträtt, säger 14-åriga Adanech.

Du behöver det här
Receptet är beräknat till 10–12 personer.

0,5 kg röda linser
Olja att steka i
3 röda lökar
1–2 vitlöksklyftor
6 msk paprikapulver
3 koppar hett vatten
0,5 tsk örtkryddor
Salt och peppar

Gör så här

  1.  Skölj linserna och koka dem på svag värme i 10 minuter.
  2. Häll av vattnet och mosa dem grovt.
  3. Hacka löken.
  4. Värm upp olja i en stor kastrull och tillsätt rödlök. Stek tills den blir genomskinlig.
  5. Tillsätt paprikapulvret, hackad vitlök och linserna. Rör om och tillsätt kokhett vatten.
  6. Koka grytan i 10 minuter tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med ris, bröd eller injera; ett etiopiskt flatbröd som bakas på teffmjöl* och används som bestick.

 

*Ett proteinrikt mjöl gjort på teffgryn, ett sorts gräsfrö som är vanligt i Etiopien. Teff har blivit mycket populärt på senare tid runt om i världen på grund av sitt höga näringsinnehåll, bland annat av protein, fibrer och mineraler. Teff har en nötig smak och finns i flera olika färger.

Matkulturen i Etiopien

I Etiopien äter man ofta ur ett gemensamt stort fat. En viktig del är att äta tillsammans.

– Det gör att vi stärker vår kärlek till varandra. En annan tradition är att vi matar varandra vilket kallas Gursha – en av de saker jag uppskattar mest när familjen äter tillsammans, säger SOS-mamma Abera.

Foto: Fasika Savoury

Dela inlägget

Publicerad: 2021-11-17

Liknande

Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Med sina erfarenheter i ryggen och stöd från SOS Barnbyar är hon tillbaka i skolan och bidrar nu till att förändra situationen och bryta sociala stigman.

Läs mer här

Artikel

Fylld aubergine och zucchini

En populär rätt från mellanöstern som SOS-mamman Rakazia i Syrien ofta lagar tillsammans med barnen.

Läs mer här

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här