Artikel

Maysa, tre år, hittades helt ensam i krigets Gaza

En treårig flicka gick fram till en kontrollpunkt i Gaza. Hon var smutsig och hade sår på kroppen. Hon var helt ensam.

Ingen vet vad som hänt henne. Chocken och traumat hon upplevt gör att hon inte längre pratar. Livet hon levt i Gaza har gjort alldeles för ont. Hon har sett saker ingen, särskilt inte en treåring, ska behöva se. Och nu har hon sökt sig till de enda vuxna hon hittar, och hoppas på att inte ännu en gång bli skadad av en konflikt hon är för liten för att förstå.

Swisha en gåva och ge barn tryggheten tillbaka.

Ingen vet vad som hänt Maysa. Chocken och traumat gör att hon inte längre pratar. Hon har skadats av en konflikt hon är för liten för att förstå.

Hitta familjen, om de ännu lever

Den lilla flickan, vi kallar henne Maysa, togs efter att hon fått sjukvård till vår barnby i Rafah. Hennes SOS-mamma Hanane gjorde allt för att hon skulle känna att hon kunde lita på dem. Barnen mötte henne med presenter och Hanane gav henne omsorg och kärlek. Hon fick en egen säng och egna leksaker. Hon fick också vård och psykologiskt stöd.

Efter några veckor började Maysa lita mer och mer på Hanane och barnen. Hon gick ut till de andra barnen på gården för att leka och delade med sig av sina nya leksaker.

Maysa bor kvar i vår barnby i Rafah och har ännu inte vågat prata. Vi gör allt vi kan för att stötta henne, ta reda på vad som hänt henne och hitta hennes familj, om de ännu lever.

Stötta barn som Maysa

Nu är SOS Barnbyar de enda kvar

Den hemska sanningen är att Maysa hade tur. Tusentals barn i Gaza får inte det här stödet. De är helt ensamma, hungriga, sjuka och skadade. De riskerar att utsättas för övergrepp och våld. De lider av vuxenvärldens krig och problem. Många av barnen är så små att de inte kommer ihåg en tid utan våld.

25 000 barn i Gaza har förlorat sin förälder och vi är nu den enda organisationen kvar, som kan ta hand om barn som är ensamma. En enorm uppgift. Barn som har förlorat sina föräldrar i kriget är särskilt sårbara, eftersom de inte garanteras den omsorg som behövs för att stötta dem att utveckla motståndskraft och bearbeta traumatiska upplevelser. Något som kan komma att påverka hela deras framtid.

Vi tar hand om barnen i vår barnby, ger dem omsorg, psykologiskt stöd och en familj. Vi arbetar också aktivt för att hitta barnens familjer och återförena dem. Det är enormt utmanande i den nuvarande situationen i området. Hittills har vi lyckats återförena sju barn med sina familjer och släktingar.

Läs mer om vårt arbete i Gaza

Bilden på Maysa är AI-genererad av säkerhetsskäl

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-04-25

Liknande

Nyhet

Barnby i Brasilien har översvämmats

Vår barnby i Porto Alegre, Brasilien, har tvingats evakuera på grund av extrema väderförhållanden. Barnbyn står nu under vatten. Ingen av de andra barnbyarna i Brasilien har påverkats.

Läs mer här

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

"Barnen visste att när vi säger: 'Det är dags att gå!' då är det dags att gå."

Nyligen evakuerade vi 68 barn, samt 11 medarbetare och deras familjer, från barnbyn i Rafah, Gaza. I den här intervjun berättar Samy Ajjour, programchef för SOS Barnbyar i Rafah, om evakueringen och hur det går för barnen sedan de anlände i Betlehem.

Läs mer här