Nyhet

Ny broschyr för dig som jobbar med ungdomar

 

→ Ladda ner vår broschyr gratis

Unga som lämnar samhällsvård är en viktig och utsatt grupp. Tyvärr är det också en grupp unga som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Därför har vi har tagit fram en broschyr för dig som jobbar med unga i samhällsvård och som vill göra mer för att du ser det SOS Barnbyar ser – att ungdomar utan skyddsnät måste få mer stöd för att komma in i samhället.

Vi har pratat med engagerade vuxna som jobbar med unga som lämnar samhällsvård runt om i Sverige och som visar att det går att förbättra eftervården, även med de verktyg som redan finns idag. I broschyren delar de med sig av sin syn på målgruppen och sina konkreta råd och tips för att bättre kunna möta ungdomarnas behov.

”Eftervård borde vara en rättighet”
Anne Frimand är utbildad hemkunskapslärare, trebarnsmor och sedan några år tillbaka också familjehem. Hon har själv varit familjehemsplacerad och är en av de som delar med sig av sina insikter i broschyren. Så här säger hon:

– Det är tragiskt att det inte finns bättre eftervård. Alla har inte en trygg uppväxt. Alla har inte en färdig stig att vandra på. Jag kan bara tala utifrån egen erfarenhet. Folk sa om mig och mina syskon: Vad ska det bli av de där? Det har präglat oss alla fyra. Vi sågs som hopplösa fall, men det var vi inte. Vi överbevisade alla som sa så, men det var hårt jobb. Jag undrar därför ofta vad som egentligen händer med alla de ungdomar som inte har en familj, ett jobb och en bostad. Vart tar de vägen i vårt samhälle?

En till person som har engagerat sig för unga som lämnar samhällsvård är Eva Murtosaari, enhetschef för avdelningen social omsorg barn och unga i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, som menar att eftervård borde vara en rättighet.

– Jag tycker att eftervård borde vara en rättighet för alla de som varit samhällsplacerade. Och det borde vara något som tydligt definierades. Framför allt ska eftervård handla om att ge information om vilka rättigheter man har, ett extra stöd som till exempel en stödperson och kontakt med andra i samma situation. Dessutom borde unga som varit placerade ges förtur i bostadskön till lägenheter.

Ta del av våra 8 tips
I broschyren kan du också ta del av SOS Barnbyars åtta konkreta tips, som du kan ta med dig när du arbetar med unga som är i, och är på väg att lämna, samhällsvård.

Trevlig läsning!

Ladda ner broschyren gratis här!

Så här jobbar SOS Barnbyar med ungdomar i Sverige

I Stockholm och Göteborg driver SOS Barnbyar ungdomsprogrammet På egna ben för att stötta ungdomar mellan 16 och 25 år, som är på väg att lämna, eller har lämnat, samhällsvård.

Med vårt stöd kan ungdomar växa upp till självständiga och självförsörjande vuxna, som i sin tur påverkar, stärker och tar hand om sin omgivning.

Mer om programmet

Dela inlägget

Publicerad: 2025-03-11

Liknande

Artikel

Fler verktyg för att förebygga brott – det här tycker SOS Barnbyar

SOS Barnbyar välkomnar flera av förslagen i Ds 2023:15 om Fler verktyg i socialtjänsternas arbete för att förebygga brott och stärka skyddet för barn. Särskilt positiva är SOS Barnbyar till de förslag som stärker barns rättigheter och skydd. Samtidigt finns det risk för att vissa av förslagen kommer att sätta barnets integritet på spel.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om nationell våldsstrategi

SOS Barnbyar välkomnar utredningen En uppväxt fri från våld – En nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn (SOU 2022:70) och ställer sig bakom förslaget som helhet. Det är glädjande att rättighetsperspektivet och barnrättsperspektivet genomsyrar hela strategin. Samtidigt har SOS Barnbyar en oro över att förslagen i utredningen kommer att kräva för mycket av redan hårt belastade myndigheter.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar svarar på remiss om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem

SOS Barnbyar har i en remiss svarat på förslagen i utredningen Ds 2024:26, som handlar om ökad säkerhet och trygghet på SiS-hem. SOS Barnbyar är starkt kritiska till utredningen och avvisar den i sin helhet. Anledningen är att flera av förslagen strider mot barns och ungas mänskliga rättigheter.

Läs mer här