Nyhet

Översvämningarna i Bangladesh drabbar våra verksamheter

Kraftiga monsunregn i Bangladeshs nordöstra och norra regioner har strandsatt hundratusentals människor. Monsunperioden är alltid en riskfaktor och på grund av översvämningarna är det värre i år. Miljontals har blivit strandsatta och situationen har utlöst en humanitär kris. De plötsliga översvämningarna har svept bort hus och översvämmat jordbruksmarker, vilket har tvingat familjer att söka skydd på högre belägna platser och i tillfälliga skyddsrum.

Uppskattningsvis 4,3 miljoner människor har drabbats av översvämningarna i de nordöstra distrikten Sylhet, Sunamganj, Moulivazar, Habiganj, Netrakona och Brahmanbaria. Många hushåll är isolerade på grund av översvämningarna, medan vissa har tagit skydd i öppna områden. Kvinnor och flickor i dessa hushåll löper stor risk för sin säkerhet.

Stora regionala vägar är översvämmade, och vägförbindelserna har redan brutits på grund av översvämningarna. De flesta marknaderna i Sylhet- och Sunamganj-distrikten är nedstängda, och människor tvingas leva på den mat man har hemma eller ta hjälp av grannar.

Tillgången till livsmedel är begränsad.

Våra verksamheter i det värst drabbade området har påverkats

Det kraftiga regnet har gjort att stora delar av en våra verksamheter är översvämmade och alla husen i en av våra byar stod under vatten i söndagskväll. Barnen och de vuxna som bor och jobbar i byn har flyttats till första våningen i skolbyggnaden för att ta skydd. Alla är i säkerhet nu, men situationen är mycket svår och om regnet fortsätter kommer det försvåra möjligheten av leveranser av mat och andra förnödenheter.

Man har ordnat med ett förråd av torra livsmedel och vatten för nödsituationer som denna och för att kunna klara en längre period framåt. Men isoleringen bidrar till ett avbrott i skolgången för barnen, och otillräckliga sanitära förhållanden ökar risken för spridning av sjukdomar.

Översvämning i SOS Barnbyars barnby i Bangladesh.
Byggnaderna i byn står under vatten.

Vissa av våra verksamheter påverkas inte direkt, men situationen kommer att få indirekta konsekvenser. Man har vidtagit försiktighetsåtgärder, t.ex. ordnat med alternativa lösningar när elen har gått, förvarat extra mat och grundläggande mediciner osv.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-06-21

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här