Nyhet

Översvämningarna i Bangladesh drabbar våra verksamheter

Kraftiga monsunregn i Bangladeshs nordöstra och norra regioner har strandsatt hundratusentals människor. Monsunperioden är alltid en riskfaktor och på grund av översvämningarna är det värre i år. Miljontals har blivit strandsatta och situationen har utlöst en humanitär kris. De plötsliga översvämningarna har svept bort hus och översvämmat jordbruksmarker, vilket har tvingat familjer att söka skydd på högre belägna platser och i tillfälliga skyddsrum.

Uppskattningsvis 4,3 miljoner människor har drabbats av översvämningarna i de nordöstra distrikten Sylhet, Sunamganj, Moulivazar, Habiganj, Netrakona och Brahmanbaria. Många hushåll är isolerade på grund av översvämningarna, medan vissa har tagit skydd i öppna områden. Kvinnor och flickor i dessa hushåll löper stor risk för sin säkerhet.

Stora regionala vägar är översvämmade, och vägförbindelserna har redan brutits på grund av översvämningarna. De flesta marknaderna i Sylhet- och Sunamganj-distrikten är nedstängda, och människor tvingas leva på den mat man har hemma eller ta hjälp av grannar.

Tillgången till livsmedel är begränsad.

Våra verksamheter i det värst drabbade området har påverkats

Det kraftiga regnet har gjort att stora delar av en våra verksamheter är översvämmade och alla husen i en av våra byar stod under vatten i söndagskväll. Barnen och de vuxna som bor och jobbar i byn har flyttats till första våningen i skolbyggnaden för att ta skydd. Alla är i säkerhet nu, men situationen är mycket svår och om regnet fortsätter kommer det försvåra möjligheten av leveranser av mat och andra förnödenheter.

Man har ordnat med ett förråd av torra livsmedel och vatten för nödsituationer som denna och för att kunna klara en längre period framåt. Men isoleringen bidrar till ett avbrott i skolgången för barnen, och otillräckliga sanitära förhållanden ökar risken för spridning av sjukdomar.

Översvämning i SOS Barnbyars barnby i Bangladesh.
Byggnaderna i byn står under vatten.

Vissa av våra verksamheter påverkas inte direkt, men situationen kommer att få indirekta konsekvenser. Man har vidtagit försiktighetsåtgärder, t.ex. ordnat med alternativa lösningar när elen har gått, förvarat extra mat och grundläggande mediciner osv.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-06-21

Liknande

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

Workwear for Kids – en kollektion som står upp mot barnarbete

Med initiativet Workwear for Kids strävar vi efter att öka medvetenheten om de hårda förhållanden för barnarbete och säkerställa att en fråga som är mycket relevant för miljontals barns vardagsliv, fortsätter att få den uppmärksamhet den förtjänar från allmänheten.

Läs mer här

Artikel

Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”

Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.

Läs mer här