SOS Barnbyar Logo Orange

Artikel

Precious och Anna fick sin barndom tillbaka

Precious från Zambia hade bara fyllt 13 år när hennes mamma och pappa gick bort. Hon och hennes då fyra år gamla lillasyster, Anna, blev ensamma kvar utan någon som kunde ta hand om dem. De bad en avlägsen släkting om hjälp, men han lämnade dem att klara sig själva. 

Precious tvingades sluta i skolan och började jobba för att försöka få ihop till tillräckligt med mat till sig själv och systern. Hon fick ta rollen som förälder och gav upp sin utbildning för deras överlevnads skull. Trots detta fick flickorna inte i sig tillräckligt att äta, och Anna blev så undernärd och svag att hon inte lärde sig gå eller prata.  Flickorna var rädda och extremt sårbara eftersom de bodde ensamma. Lyckligtvis bestämde en granne sig för att hjälpa dem, och kort därefter kunde syskonen komma till sin SOS-mamma, Esnart.

Nu är det tio år sedan syskonen välkomnades till barnbyn. De har vuxit upp och är 23 respektive 14 år. Man kan se tydligt att de båda mår bra. De går i skolan, trivs och har många vänner. 

Precious bor nu i barnbyns ungdomshem. Hemmet delar hon med nio andra tjejer och på plats finns en mentor som stöd. Varje dag tittar hon förbi för att träffa sin SOS-familj och lillasyster Anna.  

Anna älskar att vistas utomhus. Efter skolan brukar hon äta ett snabbt mellanmål innan hon springer iväg för att leka med sina vänner i parken resten av dagen. Systrarna har en nära relation med sin SOS-mamma Esnart. Hon har tagit hand om dem sedan de kom till barnbyn och hennes kärleksfulla omsorg har gett flickorna en ny chans i livet.

Precious har precis tagit examen, och lillasyster Anna går fortfarande i skolan. I framtiden hoppas Precious på att kunna utbilda sig till läkare, och Anna skulle vilja bli lärare. Nu får de en bra utbildning, som kan hjälpa dem uppnå sina drömmar.

Vi gör allt vi kan för att inget barn ska växa upp utan kärlek, trygghet och respekt. Men runt om i världen riskerar barn att växa upp helt ensamma.

Alla barn behöver kärlek och någon som älskar dem. Vem älskar du?

Swisha lite kärlek till någon du älskar på alla hjärtans dag. Play Your Part.

*Namnen i artikeln är ändrade för att skydda barnens integritet. 

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-01-29

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar skapar en ännu bättre verksamhet

SOS Barnbyar har ett pågående arbete för att ytterligare förbättra skyddet av barn i våra verksamheter.

Läs mer här

Nyhet

Postkodlotteriet ger 21 miljoner kronor till SOS Barnbyar

Läs mer här

Artikel

Barnen bortom badparadiset

Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.

Läs mer här