Artikel

Precious och Anna fick sin barndom tillbaka

Precious från Zambia hade bara fyllt 13 år när hennes mamma och pappa gick bort. Hon och hennes då fyra år gamla lillasyster, Anna, blev ensamma kvar utan någon som kunde ta hand om dem. De bad en avlägsen släkting om hjälp, men han lämnade dem att klara sig själva. 

Precious tvingades sluta i skolan och började jobba för att försöka få ihop till tillräckligt med mat till sig själv och systern. Hon fick ta rollen som förälder och gav upp sin utbildning för deras överlevnads skull. Trots detta fick flickorna inte i sig tillräckligt att äta, och Anna blev så undernärd och svag att hon inte lärde sig gå eller prata.  Flickorna var rädda och extremt sårbara eftersom de bodde ensamma. Lyckligtvis bestämde en granne sig för att hjälpa dem, och kort därefter kunde syskonen komma till sin SOS-mamma, Esnart.

Nu är det tio år sedan syskonen välkomnades till barnbyn. De har vuxit upp och är 23 respektive 14 år. Man kan se tydligt att de båda mår bra. De går i skolan, trivs och har många vänner. 

Precious bor nu i barnbyns ungdomshem. Hemmet delar hon med nio andra tjejer och på plats finns en mentor som stöd. Varje dag tittar hon förbi för att träffa sin SOS-familj och lillasyster Anna.  

Anna älskar att vistas utomhus. Efter skolan brukar hon äta ett snabbt mellanmål innan hon springer iväg för att leka med sina vänner i parken resten av dagen. Systrarna har en nära relation med sin SOS-mamma Esnart. Hon har tagit hand om dem sedan de kom till barnbyn och hennes kärleksfulla omsorg har gett flickorna en ny chans i livet.

Precious har precis tagit examen, och lillasyster Anna går fortfarande i skolan. I framtiden hoppas Precious på att kunna utbilda sig till läkare, och Anna skulle vilja bli lärare. Nu får de en bra utbildning, som kan hjälpa dem uppnå sina drömmar.

Vi gör allt vi kan för att inget barn ska växa upp utan kärlek, trygghet och respekt. Men runt om i världen riskerar barn att växa upp helt ensamma.

Alla barn behöver kärlek och någon som älskar dem. Vem älskar du?

Swisha lite kärlek till någon du älskar på alla hjärtans dag. Play Your Part.

*Namnen i artikeln är ändrade för att skydda barnens integritet. 

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-01-29

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här