Artikel

Testa Ines recept

Foto: Paal Audestad

På bilden ser du Ines och hennes dotter Betty från Zambia. Familjen gick med i vårt familjestärkande program 2016. Tack vare stödet från SOS Barnbyar, bland annat genom en sparlånegrupp går nu Ines verksamhet där hon säljer bullar på den lokala marknaden bättre än någonsin. Hennes barn kan gå i skolan och de har pengar så det räcker till ordentligt med mat.

Blir du sugen på att baka och testa nya recept nu när man tillbringar mer tid hemma än vanligt? Testa detta recept på de traditionella söta bullarna som Ines bakar.

 

Ingredienser för en plåt bröd

Olja till att smörja plåten

Till degen:

750 gram vetemjöl

150 gram socker

125 gram smör

1,25 dl mjölk

2,5 dl varmt vatten

2 tsk jäst

2 tsk salt

Till glasyren:

3 msk socker

15 ml vatten 

 

Så här gör du

  1. Häll mjöl, socker och salt i en skål och rör om. Gör en “grop” i mitten av blandningen med de torra ingredienserna och ställ sedan åt sidan.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och värm upp blandningen. Addera jäst när blandningen är ljummen, rör om tills att alla ingredienserna löst upp sig.
  3. Ta skålen med de torra ingredienserna och häll i den ljumma blandningen, sedan vatten. Häll vattnet lite i taget för att undvika att degen blir rinnig. Knåda sedan degen noga på en mjölad yta tills att den är slät.
  4. Olja lätt in en tillräckligt stor skål som din deg kan få plats att jäsa i. Täck över med en fuktig handduk och ställ degen i ett varmt utrymme för att jäsa i en timme tills den vuxit sig dubbelt så stor.
  5. Knåda degen igen på en lätt mjölad yta under 15 minuter. Dela sedan upp degen i mindre delar, forma dem till runda bullar och placera bullarna i plåten som du oljat in.
  6. Koka upp 1,5 liter vatten och placera plåten över det ångande vattnet, med en fuktig handduk över som täcker bullarna. Låt stå i ett varmt utrymme i 30 minuter.
  7. Efter 30 minuter ska bullarna ha blivit dubbelt så stora. Ta bort handduken och låt bullarna vila 30 minuter till innan de ska in i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter.
  8. Förbered glasyren genom att lösa upp sockret i vatten och värma i micron i 40 sekunder. När bullarna är färdiga i ugnen tar du ut dem och penslar med glasyren.

Färdigt!

 

*Personerna heter egentligen något annat.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-05-14

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här