Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

En av våra barnbyar i Israel. Foto: Katerina Ilievska

I Arad, där vi har en barnby, ljöd larmen, vilket fick vårdnadshavare och personal att ta barnen ur sina sängar sent på natten och ta dem till skyddsrum, där de sökte stannade fram till morgonen.

Bat El, rådgivare på SOS Barnbyar i Israel, hade jour tillsammans med andra från personalen när attackerna inträffade.

− Plötsligt såg vi ett regn av ljus på himlen, följt av en enorm smäll. Det var missilerna som avfyrades. Vi sprang in i huset och väckte alla barnen, som tillsammans sprang till skyddsrummet, säger hon.

− Barnen var livrädda. Vi pratade med dem och förklarade att vi är här med dem och att allt kommer att bli bra. Ett barn började gråta. Han var orolig för sin mamma. Han var rädd att hon inte skulle hinna till ett skyddsrum i tid. Vi ringde henne på telefonen och han lugnade ner sig. Vi satt bredvid barnens sängar hela natten, så att de kände sig trygga. Efter några timmar somnade de allihop, säger Bat El.

Utanför Arad skadades en sjuårig flicka från beduinsamhället allvarligt av granatsplitter. Hon vårdas för närvarande på sjukhus, där läkarna kämpar för hennes liv.

I Israel driver SOS Barnbyar 11 dagcenter som erbjuder utbildning och stärkande aktiviteter för barn i beduinsamhället.

Längre norrut i Israel väcktes barnen i vår barnby av missilerna. De var rädda och personalen tröstade dem hela natten.

− Genom intensivt arbete ger vi alla barn och ungdomar i vår verksamhet trygga och säkra platser, vilket skyddar deras fysiska och känslomässiga välbefinnande och minskar risken att utveckla posttraumatiska symtom. Vi önskar oss bättre dagar då alla barn kan leva tryggt och njuta av sin barndom, säger Nelly Geva, generalsekreterare för SOS Barnbyar i Israel.

Det psykologiska stödet från SOS Barnbyar i Israel ger barnen och ungdomarna en känsla av trygghet för att dämpa den rädsla och oro som situationen och hela säkerhetsläget just nu orsakar.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2024-04-19

Liknande

Nyhet

Barnby i Brasilien har översvämmats

Vår barnby i Porto Alegre, Brasilien, har tvingats evakuera på grund av extrema väderförhållanden. Barnbyn står nu under vatten. Ingen av de andra barnbyarna i Brasilien har påverkats.

Läs mer här

Artikel

Maysa, tre år, hittades helt ensam i krigets Gaza

En treårig flicka gick fram till en kontrollpunkt i Gaza. Hon var smutsig och hade sår på kroppen. Hon var helt ensam.

Läs mer här

Artikel

"Barnen visste att när vi säger: 'Det är dags att gå!' då är det dags att gå."

Nyligen evakuerade vi 68 barn, samt 11 medarbetare och deras familjer, från barnbyn i Rafah, Gaza. I den här intervjun berättar Samy Ajjour, programchef för SOS Barnbyar i Rafah, om evakueringen och hur det går för barnen sedan de anlände i Betlehem.

Läs mer här