Nyhet

Så påverkas SOS Barnbyar av översvämningarna i Peru

Översvämningarna i Peru beskrivs som de värsta på 20 år. Katastrofen uppkom på grund av kraftiga regn och höga temperaturer. För närvarande råder undantagstillstånd i stora delar av landet och många vägar har kollapsat så det är svårt att ta sig fram till de drabbade.

De två barnbyarna Esperanza och Rio Hondo är hårdast drabbade.  I barnbyn Esperanza, har kraftiga regn skadat taken på husen och orsakat vattenskador i hus och vägar. I Esperanza bor 38 barn i åtta SOS familjer.

Barnbyn Rio Hondo ligger intill en flod som översvämmats och riskerar skada stabiliteten i hus och husgrunder. Här bor normalt 54 barn i 11 SOS-familjer men av säkerhetsskäl har tre av familjerna evakuerats till ett säkrare område.

Även barnbyn i Chiclayo i norra Peru har drabbats av kraftiga regn som skadat elförsörjning och avlopp. Barnen evakuerades först men har nu fått flytta hem igen. Vid barnbyn Cusco utlöste skyfallen ett jordskred som skadade byns idrottsanläggning men inga familjehus påverkades.

SOS Barnbyar bedriver även förebyggande, så kallat familjestärkande program i Peru. Totalt 4230 familjer är inskrivna i de programmen, 550 av de familjerna har drabbats på olika sätt. SOS Barnbyar försöker nå de drabbade med olika typer av katastrofhjälp, bland annat tält, vatten, myggmedel, första hjälpen-kit, och filtar.

Dessvärre har det varit svårt att nå de drabbade, eftersom översvämningar och jordskred har blockerat vägarna till många platser i landet.

SOS Barnbyar har verksamhet på 12 platser  i Peru. Totalt får över 10 000 barn och föräldrar någon form av stöd via SOS Barnbyar i landet.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-04-05

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här