Nyhet

Sandras kamp för barns rättigheter i Ecuador

Det här är Sandra Ayllon från Ecuador. När Sandra var liten togs hon och hennes lillebror ifrån sin mamma. De blev omhändertagna av staten då deras handikappade mamma ansågs vara oförmögen att ta hand om dem. Hennes lillebror blev adopterad, medan hon hoppade mellan fosterhem innan hon tillslut kom till SOS Barnbyar i Ecuador för två år sedan. ”Jag skulle ha velat att staten frågade mig om jag verkligen ville tas ifrån min familj, eller om jag senare hade velat bli återförenad med dem”, berättar Sandra.

Med hjälp av SOS Barnbyars ”Network of Child Communicators” skrev hon ett förslag och en strategi för att sätta press på staten att ge stöd till familjer, så att familjer inte behöver bli splittrade och för att barnen ska ha rätt till en relation med sina föräldrar. Sandra delade sitt förslag med FN:s kommitté för barns rättigheter i Genève, Schweiz tidigare i år.

Veronica Legarda från SOS Barnbyar i Ecuador berättar att ”det här var en stor möjlighet för oss att främja barns deltagande och att ge en röst till ungdomar, så att de kan uttala sig om barns rättigheter. Genom att ta del av [Sandras] erfarenheter och rekommendationer kan vi förbättra lagar och system i Ecuador.”

SOS Barnbyar tar alltid lärdom av erfarenheter som Sandras, så att vi kan påverka länders lagar och stadgar för att stärka familjer, istället för att splittra dem när det inte behövs. Vårt famijestärkandeprogram stöttar familjer, så att de kan hålla ihop. Idag är det Internationella flickdagen och det firar vi med att hylla flickor som Sandra, som arbetar för barn i utsatthet.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-10-11

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här