Nyhet

SOS Barnbyar stärker katastrofarbetet i Etiopien

Torkan i södra och östra Afrika är akut och missväxten som följer i dess spår har orsakat svält bland miljoner människor. Nu ökar SOS Barnbyar insatserna för att lindra nöden.

SOS Barnbyar inledde förra året räddningsprogram, i främst Etiopien och Malawi, efter varningar om att miljontals människor stod inför svår mat- och vattenbrist till följd av väderfenomenet El Niño.

Nu rapporterar FN att torkan hotar livsmedelsförsörjningen i Etiopien, Kenya, Somalia, Sydsudan, Uganda och Tanzania. Situationen i Etiopien är akut och miljoner människor hotas av svält, 9,2 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten och FN uppskattar att nästan 460 000 barn under fem års ålder är svårt undernärda.

I östra Harargheregionen i Etiopien är situationen särskilt allvarlig. Trots att marken ser grön ut så har otillräckligt med regn och brist på säd lett till missväxt. Etiopierna kallar det ”grön hunger.”

Invånarna här är beroende av djurhållning. 2,4 miljoner bönder kan inte längre försörja sig. Hittills har de förlorat 75 % av sin boskap och de återstående djuren är ofta undernärda och utmärglade.

SOS Barnbyar driver sju barnbyar, 14 skolor, förskolor och ett antal familjestärkande program i landet. Områden som är speciellt utsatta är Gode och Harar. Där finns två barnbyar och flera familjestärkande program som nu även de, drabbas av bristen på mat och vatten.

SOS Barnbyar har startat en räddningsinsats  i städerna. Mat och näringstillkost delas ut. Gravida och ammande mödrar som är bland de mest utsatta grupperna får extra stöd.

Sahlemariam Abebe, SOS Barnbyars nationella chef i Etiopien, är en av de drivande krafterna i processen för att bygga upp nödhjälpsarbetet, en process som ska förbättra den framtida beredskapen i länder som drabbas av väderrelaterade katastrofer. Men just nu ligger SOS Barnbyars fokus på nödhjälp i form av mat, vatten, sanitet och hälso- och sjukvård.

Även i grannlandet Somalia har SOS Barnbyar startat nödhjälpsprogram på grund av torkan.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2017-04-05

Liknande

Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Med sina erfarenheter i ryggen och stöd från SOS Barnbyar är hon tillbaka i skolan och bidrar nu till att förändra situationen och bryta sociala stigman.

Läs mer här

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Artikel

Så håller hon dottern borta från gatan

Tashi trodde att livet på gatan var det enda alternativet för att kunna gå i skolan.

Läs mer här