Artikel

Syskonen som byggde en framtid

Syskonen Jessa och Caleb* förlorade båda sina föräldrar när de fortfarande var barn. Då släktingarna vägrade ta hand om barnen, tvingades tioåriga Jessa in i rollen som förälder till sin två månader gamla bror Caleb. En överväldigande uppgift som inget barn ska behöva ta sig an. 

Till sist såg grannarna barnens desperata situation och såg till att de blev omhändertagna. Som en tillfällig lösning bad de barnens mormor ta hand om Caleb, medan Jessa fick bo hos en granne. Efter ett tag fick syskonen möjligheten att flytta in i en barnby i Kenya.

Vi träffar Jessa, nu 23 år gammal. Hon berättar om hur tufft de hade det efter föräldrarnas bortgång och vilken räddning det har varit att få växa upp i barnbyn. 

“Att få bo i barnbyn har varit bra för oss. Vi har en mamma, mat, kläder, syskon och har fått gå i skolan. Hemma hade vi ingenting och där kunde jag inte se en framtid för mig själv. Nu har jag en bra utbildning. Jag vill bli lärare och har fått chansen till att komma in i samhället på bästa möjliga vis.” 

När syskonen kom till barnbyn gick Jessa i sjätte klass, men kunde varken läsa eller skriva. I barnbyn fick hon den hjälp och stöd som hon behövde, vilket möjliggjorde att hon till sist kunde ta examen. Caleb, 13 år, går fortfarande i skolan i sjunde klass.

Vi gör allt vi kan för att inget barn ska växa upp utan kärlek, trygghet och respekt. Men runt om i världen riskerar barn att växa upp helt ensamma.

Alla barn behöver kärlek och någon som älskar dem. Vem älskar du?

Swisha lite kärlek till någon du älskar på alla hjärtans dag. Play Your Part.

 

*Syskonen heter egentligen något annat.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-01-29

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Artikel

Rop på hjälp från barnbyn i Rafah – brevet till utrikesministern

Barnen i vår barnby i Rafah, Gaza, är i akut fara efter uppgifter om attacker mot staden. Det finns ingen säker plats att fly till och trots hårt arbete har vi inte hittat ett säkert sätt för barnen att lämna Gaza.

Läs mer här