Artikel

Syskonen som byggde en framtid

Syskonen Jessa och Caleb* förlorade båda sina föräldrar när de fortfarande var barn. Då släktingarna vägrade ta hand om barnen, tvingades tioåriga Jessa in i rollen som förälder till sin två månader gamla bror Caleb. En överväldigande uppgift som inget barn ska behöva ta sig an. 

Till sist såg grannarna barnens desperata situation och såg till att de blev omhändertagna. Som en tillfällig lösning bad de barnens mormor ta hand om Caleb, medan Jessa fick bo hos en granne. Efter ett tag fick syskonen möjligheten att flytta in i en barnby i Kenya.

Vi träffar Jessa, nu 23 år gammal. Hon berättar om hur tufft de hade det efter föräldrarnas bortgång och vilken räddning det har varit att få växa upp i barnbyn. 

“Att få bo i barnbyn har varit bra för oss. Vi har en mamma, mat, kläder, syskon och har fått gå i skolan. Hemma hade vi ingenting och där kunde jag inte se en framtid för mig själv. Nu har jag en bra utbildning. Jag vill bli lärare och har fått chansen till att komma in i samhället på bästa möjliga vis.” 

När syskonen kom till barnbyn gick Jessa i sjätte klass, men kunde varken läsa eller skriva. I barnbyn fick hon den hjälp och stöd som hon behövde, vilket möjliggjorde att hon till sist kunde ta examen. Caleb, 13 år, går fortfarande i skolan i sjunde klass.

Vi gör allt vi kan för att inget barn ska växa upp utan kärlek, trygghet och respekt. Men runt om i världen riskerar barn att växa upp helt ensamma.

Alla barn behöver kärlek och någon som älskar dem. Vem älskar du?

Swisha lite kärlek till någon du älskar på alla hjärtans dag. Play Your Part.

 

*Syskonen heter egentligen något annat.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-01-29

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här