Artikel

Syskonen som byggde en framtid

Syskonen Jessa och Caleb* förlorade båda sina föräldrar när de fortfarande var barn. Då släktingarna vägrade ta hand om barnen, tvingades tioåriga Jessa in i rollen som förälder till sin två månader gamla bror Caleb. En överväldigande uppgift som inget barn ska behöva ta sig an. 

Till sist såg grannarna barnens desperata situation och såg till att de blev omhändertagna. Som en tillfällig lösning bad de barnens mormor ta hand om Caleb, medan Jessa fick bo hos en granne. Efter ett tag fick syskonen möjligheten att flytta in i en barnby i Kenya.

Vi träffar Jessa, nu 23 år gammal. Hon berättar om hur tufft de hade det efter föräldrarnas bortgång och vilken räddning det har varit att få växa upp i barnbyn. 

“Att få bo i barnbyn har varit bra för oss. Vi har en mamma, mat, kläder, syskon och har fått gå i skolan. Hemma hade vi ingenting och där kunde jag inte se en framtid för mig själv. Nu har jag en bra utbildning. Jag vill bli lärare och har fått chansen till att komma in i samhället på bästa möjliga vis.” 

När syskonen kom till barnbyn gick Jessa i sjätte klass, men kunde varken läsa eller skriva. I barnbyn fick hon den hjälp och stöd som hon behövde, vilket möjliggjorde att hon till sist kunde ta examen. Caleb, 13 år, går fortfarande i skolan i sjunde klass.

Vi gör allt vi kan för att inget barn ska växa upp utan kärlek, trygghet och respekt. Men runt om i världen riskerar barn att växa upp helt ensamma.

Alla barn behöver kärlek och någon som älskar dem. Vem älskar du?

Swisha lite kärlek till någon du älskar på alla hjärtans dag. Play Your Part.

 

*Syskonen heter egentligen något annat.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-01-29

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här