Nyhet

Väpnade styrkor tar över SOS Barnbyars lokaler i Khartoum

SOS Barnbyars lokaler i Khartoum, Sudans huvudstad, togs över med våld av väpnade styrkor den 17 april 2023, vilket tvingade SOS Barnbyar att av säkerhetsskäl omedelbart evakuera alla barn och ungdomar, samt personal. SOS Barnbyar uppmanar styrkorna att omedelbart utrymma SOS Barnbyars lokaler och låta barn och ungdomar växa upp i trygghet. SOS Barnbyar fördömer starkt det våldsamma intrånget.

Läget är akut. Ditt stöd behövs nu. Swisha direkt till 123 320 07 14 eller swisha här.

– SOS Barnbyar uppmanar båda sidor att följa internationella humanitära lagar och principer och låta oss fortsätta vårt livsviktiga arbete för barn som lever i utsatthet, säger Senait Gebregziabher, internationell direktör för SOS Barnbyar i östra och södra Afrika.

SOS Barnbyar har lyckats evakuera 68 barn, 11 vårdgivare och åtta anställda till ett tillfälligt boende i ett säkert område i Khartoum. Organisationen arbetar också för att tillhandahålla förnödenheter, samt psykiskt och ekonomiskt stöd till barnen.

SOS Barnbyar har stöttat barn, ungdomar och familjer i Sudan i över 40 år. Arbetet styrs av humanitära normer och principer om neutralitet, opartiskhet och oberoende.

Enligt FN har beskjutningar, flygattacker och användning av andra tunga vapen utsatt ett stort antal civila, särskilt barn och familjer, för en ökad risk för död och skador, eftersom en stor del av striderna äger rum i den tätbefolkade staden Khartoum.


Uppdatering från 21 april

Fredagen den 21 april pågick strider i det område där SOS Barnbyar i Sudan har ett boende för ungdomar. Nio personer befann sig i huset när en skottlossning bröt ut: sju ungdomar, en ungdomsledare och en chaufför. En av ungdomarna fick några skärsår på armen av krossat glas, men resten var oskadda. SOS Barnbyars buss som stod parkerad på området fick rutorna krossade och däcken sprängda.

Vår personal lyckades byta ut de punkterade däcken och har bekräftat att bussen går att köra igen. Bussen har senast använts för att transportera tre familjer utanför Khartoum och kan snart användas för att flytta flera familjer till säkerhet.

SOS-föräldrarna i familjerna som är kvar i Khartoum har uttryckt sin önskan om att lämna staden så snart det bedöms vara tillräckligt säkert att förflytta sig.

 

”All personal, familjer och ungdomar är säkra och mår bra. Vi har varit i kontakt med de samhällsbaserade organisationer som arbetar med och stödjer deltagarna i våra familjestärkande program, och jag kan bekräfta att alla deltagare är säkra.”

Ahmed Mihaimeed, från krishanteringsgruppen i Sudan.

Uppdatering från 26 april

SOS Barnbyar i Sudan lyckades tisdag 25 april evakuera fler familjer från Khartoum, efter att säkerhetsläget blivit lugnt tack vare ett eldupphör mellan de två stridande grupperna.

Barn, unga, SOS-föräldrar och personal rapporteras vara i säkerhet, men läget i Khartoum är mycket svårt. Sjukvården är hårt drabbad och bristen på mat, vatten,  bränsle och kontanter är en stor utmaning.

Vi tittar på lösningar framåt för hur vi ska kunna stötta familjerna med mat, vatten och förnödenheter. Vår personal har lyckats förse de familjer som är kvar i Khartoum med ett mindre kontantstöd trots att bankerna är stängda.

SOS barnbyar har nu evakuerat sex familjer från våra program,  åtta familjer befinner sig fortfarande i Khartoum.


Läget är akut. Ditt stöd behövs nu. Swisha direkt till 123 320 07 14 eller swisha här.

Om SOS Barnbyar i Sudan

SOS Barnbyar har arbetat i Sudan i mer än 40 år och organisationens ger just nu katastrofstöd till ca 71 000 personer och stöttar cirka 700 barn och ungdomar i deras familjestärkande program.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-04-19

Liknande

Nyhet

Barnen i Sudan tvingas evakuera igen

I april tvingades familjerna i vår barnby i Khartoum, Sudan, att evakuera efter att väpnade styrkor tagit över barnbyn. Familjer, som flyttades till säkrare platser utanför staden, tvingas nu flytta igen efter att kriget kommit närmare.

Läs mer här

Artikel

Vikten av trygghet vid krig och katastrof

Den senaste månaden har barn och familjer i Sudans huvudstad Khartoum tvingats utstå extremt våld på grund av en konflikt mellan två väpnade grupper. Stödet från SOS Barnbyar är kanske viktigare än någonsin.

Läs mer här

Nyhet

Barn i vår barnby flyr för sina liv

Barn i vår barnby i Sudan flyr för sina liv. Stridigheterna, som utbröt lördagen den 15 april, har redan dödat omkring tvåhundra personer och skadat 1 800. Barnbyn ligger i konfliktens centrum och barnen har evakuerats till lägenheter i tryggare områden.

Läs mer här