Nyhet

Vulkanen i Filippinerna

Barn och SOS-mammor från barnbyn i Lipa anländer till barnbyn i Manila.

Texten uppdaterades 2020-01-15
Vulkanen Taal började i söndags att kasta ur sig en 1 000 meter hög askpelare. Aktiviteten har fortsatt sedan dess och landets vulkaniska och seismologiska institut PHIVOLCS varnade under måndagen för ett ”explosivt utbrott”. En risk som under onsdagen sägs ökat.

Inga barn och vuxna i våra verksamheter i landet har tagit skada under de senaste dagarnas aktivitet, men vulkanisk aska fortsätter falla över barnbyn i Lipa, som ligger ungefär tre mil från vulkanen. Dessutom har experter under onsdagen meddelat att risken för ett utbrott är överhängande. Därför har totalt 82 av de 115 barn och unga i barnbyn evakuerats till barnbyn i Manila under dagen. De resterande barnen, unga och SOS-mammorna i Lipa ska evakueras under torsdag morgon.
”Risken att stanna kvar i barnbyn är för hög, därför har vi beslutat att flytta familjerna till den närmsta barnbyn i centrala Manila”, säger Johnald M. Lasin, ansvarig för barnbyn i Lipa.

På plats för nödhjälpsinsatser
De familjer utanför barnbyn som får stöd genom vårt familjestärkande program har inte heller tagit någon skada under de senaste dagarna. Vår personal finns på plats i staden för att kunna stötta familjerna och hjälper även de familjer som evakuerats från områden närmare vulkanen och som fått sina hem förstörda.

Vi fortsätter självklart bevakningen kring den aktiva vulkanen och ser till att hjälp och stöd finns på plats i alla delar av vår verksamhet i landet. Beredskapsnivån i landet är fortsatt en fyra på en femgradig skala, vilket påvisar att det finns stor risk för ett farligt utbrott inom den närmsta tiden.

*Artikeln kommer att uppdateras löpande.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-01-14

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här