Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Foto: Oleksandra Zborovska

Familjerna får psykosocialt stöd och kommer ges möjlighet att stanna kvar i ett säkert område under en längre period.

Tatiana, som är mamma till två barn, Sofia och Kirill, säger:

− Det finns ärligt talat inga ord. Känslorna är överväldigande för barnen. De lever i en så svår tid. Det är svårt att vara positiv, att tro på mirakel, mänskligheten. Det ni [SOS Barnbyar] gör för barnen är en saga.

Hon fortsätter:

− Barnen kan sova hela nätterna. De hör inte flyglarmet, rycker inte till på grund av dess ljud, följer inte meddelanden i ”radarn” om missilernas riktning och faran, hör inte drönarna. I stället kommer de att tillbringa dessa dagar som normala barn och njuta av bergen, naturen och normala levnadsförhållanden.

”På en annan planet”

Foto: Yana Ryabkova

I början av juni startade även ett sommarläger upp, som finansieras av SOS Barnbyar. Lägret erbjuder ett program för att stötta barnen att hantera sina upplevelser, inklusive aktiviteter som syftar till känslomässig stabilisering och återhämtning.

− Det är som om vi vore på en annan planet. Det viktigaste är att det är lugnt här, det finns inga flyglarm och man kan gå fritt. De ger oss god mat och till och med en extra portion, säger 10-årige Sashko.

Hitta lösningar på längre sikt
Sedan Rysslands senaste offensiv inleddes i början av förra månaden har Charkiv och dess omgivningar utsatts för kraftiga bombningar. En missilattack mot ett hyreshus i staden Charkiv natten mellan den 30 och 31 maj resulterade i att minst nio personer dödades och 20 skadades. Ytterligare attacker mot byar, såsom missilattacken i Balaklija den 31 maj-1 juni, ledde till att flera personer, inklusive barn och en gravid kvinna, skadades.

SOS Barnbyar i Ukraina kommer att stötta familjerna under de kommande tre månaderna. Under tiden kommer lokala myndigheter att arbeta för att hjälpa dem att hitta mer permanenta boenden.

Under mer än två år av krig har SOS Barnbyar i Ukraina stöttat mer än 385 000 människor.

Dela inlägget

Publicerad: 2024-06-17

Liknande

Artikel

Poesin gav Nour livet tillbaka

För många barn stannar livet när kriget startar. När Nour evakuerades från barnbyn i Rafah, Gaza, till Betlehem hade hon inte kunnat gå i skolan på åtta månader. Hon var 15 år, kraftigt påverkad av kriget, ett blygt barn som saknade självförtroende och inte alls mådde bra. Under sommarskolan hittade hon orden, och med stöd från SOS Barnbyar en väg tillbaka till livet.

Läs mer här

Nyhet

50 barn har dött i attackerna i Libanon

Över 500 personer, varav 50 barn, har dött i attackerna i Libanon. Tusentals människor har tvingats fly och är i akut behov av skydd och omsorg. Många söker skydd i skolor, kyrkor och moskéer.

Läs mer här

Nyhet

Barn tvingas lämna sina hem efter översvämningen i Nigeria

En dammkollaps i Borno, Nigeria, har lett till en förödande översvämning. Minst 30 personer har omkommit, tusentals hem har förstörts och miljontals människor har tvingats fly.

Läs mer här