Artikel

Brygg ditt kaffe på etiopiskt vis

Foto: Paula Jahn

Kaffet spelar en central roll i många kulturer världen över. I Etiopien betraktas kaffeceremonin som en vänskaplig gest och är en grundpelare i deras gästfrihet. Etiopierna har en ritual kring sitt kaffedrickande, och det blir en stund under dagen där man sitter ner, tar det lugnt och umgås med varandra. På bilden ser du Yodit* som växt upp i en barnby i Etiopien. Hon är idag 24 år gammal och driver sin egna restaurang. På bilden förbereder hon kaffe på traditionellt etiopiskt vis.

Vill du skapa gemenskap och prova på en egen etiopisk kaffeceremoni? Här har du några tips på hur det går till:

1. Köp riktigt etiopiskt kaffe

I Etiopien rostar man kaffebönorna under ceremonin, men om du inte har en kafferost kan du köpa bönor som redan är färdigrostade. Huvudsaken är att kaffet är etiopiskt givetvis. Mala kaffet gör du helst hemma, men det går också bra att köpa färdigmalt.

2. Hitta en lämplig kanna att servera kaffet ur

I Etiopien använder man en stor lerkanna som kallas Jebena. I Jebenan blandar man kokande vatten tillsammans med det rostade och malda kaffet. 

3. Sila kaffet

Du brygger inte kaffet som du kanske är van vid, utan personen som håller i ceremonin rör om i kannan medan kaffet tillagas. När kaffet är klart silas det några gånger för att separera vätskan från sumpen.

4. Servera kaffet i små koppar

Etiopier dricker traditionellt sitt kaffe med socker, men utan mjölk. När de häller upp kaffet hålls kannan ca 30 cm ovanför koppen. Personen som håller i ceremonin häller upp kaffe till alla deltagare och den äldsta deltagaren serveras alltid först. Till sist serverar värden sin familj och närmsta vänner, först efter att alla andra gäster har fått varsin kopp.

5. Dags för kaffe och konversation 

Kafferitualen hålls vanligtvis tre gånger per dag, och är oftast fyllda med livliga diskussioner kring livet och samtalsämnen som politik. 

6. Glöm inte tilltugg!

Se till att bjuda dina gäster på något litet att äta till kaffet. I Etiopien serverar de gärna popcorn eller jordnötter till kaffet.

 

Sådär, det var allt du behövde veta. Lycka till med din etiopiska kaffeceremoni!

 

 

* Kvinnan i artikeln heter egentligen något annat.

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-03-10

Liknande

Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Med sina erfarenheter i ryggen och stöd från SOS Barnbyar är hon tillbaka i skolan och bidrar nu till att förändra situationen och bryta sociala stigman.

Läs mer här

Artikel

Fylld aubergine och zucchini

En populär rätt från mellanöstern som SOS-mamman Rakazia i Syrien ofta lagar tillsammans med barnen.

Läs mer här

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här