Artikel

En kamp mot livmoderhalscancer

Varannan minut dör en kvinna av livmoderhalscancer. SOS Barnbyar och the Female Cancer Foundation driver ett projekt i Nairobi, Kenya där vi tillsammans kämpar mot livmoderhalscancer och för att barn inte ska förlora sin mamma. 

Livmoderhalscancer är ett stort problem i utvecklingsländer. En av två kvinnor som har livmoderhalscancer dör. Detta fastän sjukdomen kan förhindras genom förebyggande screening och behandling av cellförändringar som indikerar på att vara cancerframkallande. Projektet tar en kamp mot livmoderhalscancer och mot barn från att växa upp ensamma. Vill du vara med? Läs mer om vårt arbete för kvinnors och flickors rättigheter. 

Foto: Mona van den Berg

Florence (38) hörde talas om SOS barnbyars sjukhus när hon var i kyrkan.

”Jag ville få en screening. Jag hade försökt bli gravid under en lång tid men fått missfall flera gånger. Den senaste gången var jag gravid med tvillingar i femte månaden. Min värld rasade. Jag förstod inte vad som var fel på mig. Doktor Anne undersökte mig år 2014. Hon hittade cellförändringar och behandlade mig direkt. Det kanske har något samband men under 2015 blev jag gravid igen.”

Idag är Florence son Samuel tre år. ”Jag är så lycklig”, säger hon och ler. ”Jag har en son som är frisk. Det räddade mitt äktenskap. Min man gav mig alltid stöd men om jag inte kunde ge honom ett barn….”

”Utan SOS Barnbyar hade jag antagligen inte levt idag”, säger 54-åriga Esther.

”Eftersom jag är HIV-positiv löper jag högre risk att få livmoderhalscancer. Det visste jag inte. När jag gick till sjukhuset för en årlig kontroll fick jag även behandling: det visade sig att jag hade cellförändringar. De behandlade mig direkt. Jag är så tacksam för SOS Barnbyar. Efter min skilsmässa har jag ensam vårdnad över mina sex barn. Det kunde ha slutat med att de blev ensamma utan deras mamma, utan någon som kunde ta hand om dem. En hemsk tanke. Jag säger nu till kvinnorna i mitt område att de ska testa sig. Genom det hoppas jag på att rädda andra mammor.”

SOS Barnbyars sjukhus i Nairobi

På SOS Barnbyars sjukhus i Nairobi är det väldigt stressigt. Mammor med barn, några äldre och unga män väntar tålmodigt i trädgården. Vi möter barnmorskan Anne, som med glimten i ögat pratar om metoden ”se och behandla” som används för att bota livmoderhalscancer. Hon har screenat tusentals kvinnor över de senaste sex åren och behandlat dem när det har behövts.

”SOS Barnbyar och the Female Cancer Foundation är pionjärer inom det här området. Kombinationen av screening och direktbehandling är unik i Kenya”, säger Anne.

Kvinna i läkarrock.

Den här metoden har räddat livet på många mammor. Och därmed även räddat barn från att bli ensamma. Mamman är kärnan i familjen i många länder. Om hon går bort faller familjer ofta isär.

”Kvinnor vet ofta inte om att de har viruset. De känner det inte och tror därför inte att de behöver söka vård. Andra har ingen kunskap om viruset som kan orsaka livmoderhalscancer, men varje kvinna som är sexuellt aktiv kan få det. De går inte till doktorn för en undersökning; på grund av ignorans och brist på pengar men även på grund av rädslan för stigmatisering.”

SOS Barnbyar ökar medvetenheten om livmoderhalscancer och behovet av uppföljning av informationen. Screeningen är gratis och eventuell behandling är billig.

”Genom att vi även har en rörlig klinik kommer vi ut i de olika områdena. Det gör att fler gör en undersökning.”

Läs mer

Dela inlägget

Publicerad: 2019-04-05

Liknande

Artikel

Blev bortgift – nu bidrar hon till förändring

Med sina erfarenheter i ryggen och stöd från SOS Barnbyar är hon tillbaka i skolan och bidrar nu till att förändra situationen och bryta sociala stigman.

Läs mer här

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Nyhet

Ökat hot om könsbaserat våld i Somalia

Så stöttar SOS Barnbyar flickor och kvinnor som drabbats av könsbaserat våld och könsstympning i Somalia.

Läs mer här