Nyhet

Hanna, 14, födde sin son under livsfarliga flykten från Syrien

Vid 14 års ålder blev Hanna mamma. Sonen föddes under den farliga flykten till Grekland. I dag, tre år senare, gråter pojken aldrig.  Att vara tyst är det första han lärde sig.

Sedan 2015 har över en miljon människor flytt krig och misär för att ta den livsfarliga båtfärden över Medelhavet. Tusentals har dött på vägen. För de som lyckas ta sig till Europa väntar en fängelseliknande tillvaro i ett överfullt flyktingläger. En tillvaro i ett limbo, kantad av misär, våld och övergrepp. En livsfarlig miljö för en ensamkommande flicka.Många flickor väljer att inte fly sitt land trots att de behöver. Resan är helt enkelt för farlig.

”Beskyddarna” utsätter flickorna för övergrepp
I många flyktingläger lever ensamkommande flickor, kvinnor och barn inspärrade bakom taggtråd, separerade från männen för sin egen säkerhet. Flickor som flyr utan manliga släktingar har ofta med sig en manlig ”beskyddare” under resan. En man som anlitats av flickans familj, och som i de flesta fallen utsätter flickan för grova övergrepp. Det är inte ovanligt att flickorna är gravida när de anländer till flyktinglägren

Fristad för utsatta flickor
SOS Barnbyar har varit aktiva i Grekland sedan 1975. 2015 började organisationen med katastrofstöd till barn på flykt. SOS Barnbyars boende för ensamkommande flickor i Grekland blir för många flickor en fristad. En tillvaro där de för första gången i sitt liv får gå i skolan. En trygg boendemiljö som ger dem omsorg, sjukvård, psykologiskt stöd och möjlighet att utvecklas och integreras.

Födde sonen under flykten
När Hanna var 14 år gammal tvingades hon fly ensam från Syrien. Under flykten födde hon en son. För att inte bli upptäckta under den livsfarliga båtresan till Grekland ammade Hanna sonen konstant. I dag är pojken tre år gammal. Han gråter aldrig. Han har lärt sig att alltid vara tyst.

Får tillbaka en del av förlorade barndomen
Som traumatiserad, ensam och ung mamma utan skydd av manliga släktingar var Hanna extremt utsatt i flyktinglägret.I dag bor Hanna med sin son i trygghet i SOS Barnbyars boende för ensamkommande flickor. Här får hon hjälp med att klara livet som mamma, men också möjligheten att få tillbaka en del av den barndom hon förlorat. Men nu är boendet i akut behov av stöd för att kunna fortsätta verksamheten. För att flickor som Hanna ska kunna få den trygghet och omsorg de behöver.

Stöd SOS Barnbyars flickboende i Grekland

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2018-04-17

Liknande

Artikel

Så mår barnen i Gaza efter evakueringen

I slutet av maj tvingades vi evakuera vår barnby i Rafah helt och flytta barnen och familjerna som sökte skydd där till tältläger i centrala Gaza. Situationen runt barnbyn var alldeles för farlig. Reem Alreqeb Reem, tf programchef i Gaza, var med under och efter evakueringen.

Läs mer här

Artikel

"Det kommer finnas något bättre"

Sedan oktober har Islam flytt fyra gånger inom Gaza med sin sjuka man och sina sju barn. De hittar ingen trygghet någonstans och det påverkar deras mentala hälsa. Nu bor de i SOS Barnbyars tältläger och får psykologiskt stöd.

Läs mer här

Artikel

Israa tvingades fly sitt barndomshem

När kriget bröt ut sökte Israa skydd i vår barnby i Rafah, där hon växte upp och känner sig trygg. Men i slutet av maj blev situationen runt barnbyn för farlig och hon evakuerades till SOS Barnbyars tältläger i Deir al Balah.

Läs mer här