Nyhet

Svenskarna visar en stark vilja att hjälpa

SOS Barnbyar är en världsorganisation som redan före branden i Moria hade verksamhet på Lesbos, Grekland, och kunde därför snabbt bistå med mat och förnödenheter i den akuta situationen. Svenska folket agerade också direkt och hittills har SOS Barnbyar Sverige fått in nära 700 000 kronor som går till insatserna för flyktingarna på Lesbos. 

SOS Barnbyar finns på Lesbos för att stötta med mat, mediciner och andra förnödenheter. Foto: Giorgos Moutafis

Sedan branden natten till onsdag den 9 september har tusentals barn sovit på vägarna utanför flyktinglägret. SOS Barnbyar har delat ut madrasser, täcken och blöjor. Just nu försöker vi ordna så att ensamma barn kan bo i någon av våra barnbyar på fastlandet. Vi vill ge så många barn och familjer som möjligt den trygghet de behöver i kaoset.

– Varför behövs det en brand som den här för att vi ska få upp ögonen för situationen på flyktingläger som Moria? Tusentals barn riskerar nu sina liv. Vi måste skydda dem. Just nu för vi en dialog med lokala myndigheter och organisationer för att effektivt kunna stötta de familjer som drabbats av katastrofen, säger Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar. 

Redan innan den fruktansvärda branden i det överfulla flyktinglägret Moria på Lesbos var situationen ansträngd med vattenbrist, täta folksamlingar under coronapandemin och barn som lider av näringsbrist. 

Nu står tusentals barn helt utan mat, vatten, mediciner och tak över huvudet.

– I Sverige gick vi direkt ut med nödlarm och bad svenska folket att hjälpa oss hjälpa barnen på Lesbos. Responsen är fantastisk och på sju dagar har vi fått in nära 700 000 kronor som vi nu riktar direkt till akutinsatserna vi gör på plats, säger Anna Ernestam.

– Styrkan med SOS Barnbyar är att vi finns i 136 länder. Genom vår lokala närvaro, dagliga kontakter med barnen, familjerna och aktörer på Lesbos har vi insyn i vad som krävs och kan stötta direkt på plats. Det gör att vi kan agera på akuta behov.

Kontaktuppgifter 

Anna Ernestam

[email protected]

Mattias Barsk, pressansvarig 

0790 69 52 55 

[email protected]

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-09-17

Liknande

Nyhet

SOS Barnbyar på Lesbos: "Tusentals barn riskerar sina liv"

Branden i flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland gör att nästan 13&nbsp;000 flyktingar inte längre har tak över huvudet. SOS Barnbyar är en av få hjälporganisationer med verksamhet på ön och var snabbt ute med förnödenheter. Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar är kritisk till hur frågan kring flyktingläger som Moria hanteras. –&nbsp;I flera nätter &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/svenskarna-visar-en-stark-vilja-att-hjalpa/">Continued</a>

Läs mer här

Nyhet

Rapport från eldhärjade Lesbos

Eirene Spirelli är SOS Barnbyars koordinator på Lesbos i Grekland och här berättar hon om hur vi arbetar på plats för att trygga så många barn som möjligt. Bränderna som härjat i flyktinglägret Moira har gjort nästan 13 000 människor hemlösa. De redan utsatta flyktingarna i lägret lever nu på gatorna utan vatten, mat och &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/svenskarna-visar-en-stark-vilja-att-hjalpa/">Continued</a>

Läs mer här