Nyhet

Läget är akut för familjer från Nagorno-Karabach

ryggtavlan av två små flickor i rosa tröjor håller om varandra
Foto: Armenia Kotayk

Antalet som tvingats fly från Nagorno-Karabach har ökat till 100 625 personer efter Azerbajdzjans offensiv i september, enligt senaste uppgifter från den armeniska regeringen. Bland dessa finns omkring 20 000 barn vars liv förstörts och skolgång avbrutits.

Den armeniska regeringen erbjuder tak över huvudet och kontantstöd till de som tvångsförflyttats från Nagorno-Karabach – ett stöd som även kompletteras av FN. Behovet av mat, hygienartiklar, vinterskor och varma kläder är stort.

SOS Barnbyar i Armenien kommer att stötta de barn och familjer vars liv nu raserats. Vårt fokus ligger fortfarande på att ge långsiktigt stöd till utsatta barn och familjer på flykt.

– Vi kommer nu att stärka samarbetet med lokala myndigheter, andra humanitära organisationer och samhällsaktörer för att samordna insatserna effektivt och säkerställa en snabb och effektiv respons, säger Spartak Sargsyan, nationell chef för SOS Barnbyar i Armenien.

– Situationen för de som fördrivits från Nagorno-Karabach är särskilt svår. Från och med den 1 januari 2024 kommer Nagorno-Karabach som republik att upplösas genom ett dekret från den nuvarande regeringen. Människor kommer inte att återvända dit eftersom de känner att deras säkerhet och trygghet inte är garanterad, konstaterar Kristina Petrosyan, nationell programchef i SOS Barnbyar i Armenien.

– Här i Armenien behöver de inte bara akut stöd. Utan även permanent försörjning och psykologiskt stöd, eftersom de har levt i en blockad i nio månader – med brist på mat, vatten, medicin och hygienartiklar, säger Petrosya.

En humanitär appell förbereds för närvarande för att mobilisera resurser och stöd från partner och givare. Den kommer att beskriva de akuta behoven och vad som kommer att krävas för att kunna stötta människorna som nu är på flykt i Armenien.

Dela inlägget

Publicerad: 2023-10-05

Liknande

Nyhet

Barnby i Brasilien har översvämmats

Vår barnby i Porto Alegre, Brasilien, har tvingats evakuera på grund av extrema väderförhållanden. Barnbyn står nu under vatten. Ingen av de andra barnbyarna i Brasilien har påverkats.

Läs mer här

Artikel

Maysa, tre år, hittades helt ensam i krigets Gaza

En treårig flicka gick fram till en kontrollpunkt i Gaza. Hon var smutsig och hade sår på kroppen. Hon var helt ensam.

Läs mer här

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här