Nyhet

Läget är akut för familjer från Nagorno-Karabach

ryggtavlan av två små flickor i rosa tröjor håller om varandra
Foto: Armenia Kotayk

Antalet som tvingats fly från Nagorno-Karabach har ökat till 100 625 personer efter Azerbajdzjans offensiv i september, enligt senaste uppgifter från den armeniska regeringen. Bland dessa finns omkring 20 000 barn vars liv förstörts och skolgång avbrutits.

Den armeniska regeringen erbjuder tak över huvudet och kontantstöd till de som tvångsförflyttats från Nagorno-Karabach – ett stöd som även kompletteras av FN. Behovet av mat, hygienartiklar, vinterskor och varma kläder är stort.

SOS Barnbyar i Armenien kommer att stötta de barn och familjer vars liv nu raserats. Vårt fokus ligger fortfarande på att ge långsiktigt stöd till utsatta barn och familjer på flykt.

– Vi kommer nu att stärka samarbetet med lokala myndigheter, andra humanitära organisationer och samhällsaktörer för att samordna insatserna effektivt och säkerställa en snabb och effektiv respons, säger Spartak Sargsyan, nationell chef för SOS Barnbyar i Armenien.

– Situationen för de som fördrivits från Nagorno-Karabach är särskilt svår. Från och med den 1 januari 2024 kommer Nagorno-Karabach som republik att upplösas genom ett dekret från den nuvarande regeringen. Människor kommer inte att återvända dit eftersom de känner att deras säkerhet och trygghet inte är garanterad, konstaterar Kristina Petrosyan, nationell programchef i SOS Barnbyar i Armenien.

– Här i Armenien behöver de inte bara akut stöd. Utan även permanent försörjning och psykologiskt stöd, eftersom de har levt i en blockad i nio månader – med brist på mat, vatten, medicin och hygienartiklar, säger Petrosya.

En humanitär appell förbereds för närvarande för att mobilisera resurser och stöd från partner och givare. Den kommer att beskriva de akuta behoven och vad som kommer att krävas för att kunna stötta människorna som nu är på flykt i Armenien.

Dela inlägget

Publicerad: 2023-10-05

Liknande

Artikel

Kriget förstörde allt

Stämningen i östra Ukraina precis innan kriget bröt ut kändes laddad. Osäker. Därför evakuerade vi tvillingsystrarna Darya och Lesya, tillsammans med andra barn i vår verksamhet, till Lviv. Några dagar senare var kriget ett faktum − och platsen de flydde är en av de värst drabbade.

Läs mer här

Nyhet

Israel och Palestina: Barnen drabbas hårt

I krig och kriser är barnen oskyldiga, men drabbas alltid hårdast. Vi står på barnens sida i Israel och Palestina och arbetar för att se till att de är i säkerhet.

Läs mer här

Artikel

Så påverkas SOS Barnbyar av militärkuppen i Niger

För två månader sedan tog militären makten i Niamey. Kuppen i Niger fördömdes omedelbart av Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS), som införde kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet och hotade med ett militärt ingripande.

Läs mer här