Artikel

Så förändrar Kurima livet

I svårt klimatdrabbade Moçambique driver SOS Barnbyar jordbruksprojektet Kurima, som finansieras av Hemköp. Småskaliga jordbrukare lär sig hållbara odlingstekniker anpassade efter det förändrade klimatet, konservering och att skapa sparlånegrupper. Det har lett till större skörd och intäkt, så att deltagarna kan försörja sina barn och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Yolanda Matavele är projektledare för Kurima och arbetar tillsammans med programdeltagarna för att se till att de får stöd genom hela produktionskedjan, från produktion till försäljning.

− Projektet har utformats för att hjälpa samhällen mildra effekterna av de klimatförändringar som har ägt rum under de senaste åren. Och vi arbetar med småskaliga jordbrukare, där vi lär dem förbättrade tekniker för att förebygga dem, säger hon.

Yolanda Matavele menar att det finns en stor brist på medvetenhet i de avfolkade samhällena i landet om effekterna av klimatförändringarna.

− De ser vad som händer, men vet ofta inte varför det händer. Och tyvärr är det de som drabbas hårdast av klimatförändringarnas effekter, säger hon och fortsätter:

− Kurima-projektet talar mycket om det här problemet och gör samhällen medvetna om effekterna av klimatförändringarna och behovet av att bevara miljön för att undvika och minimera effekterna.

Kurima-projektet har hittills gett stora effekter för jordbrukarna. För många har det förändrat livet. De kan nu skicka sina barn till skolan, bygga nya hem och undvika näringsbrist.

”Innan projektet gick vi hungriga, vi kunde inte äta oss mätta. Vi hade inte kläder till oss eller barnen. Nu har vi mat, vi har kläder, barnen går i skolan. Vi har en TV och jag sparar för att köpa en motorcykel eller bil. Det här har förändrat vårt liv”, säger Angelina, deltagare i Kurima.

Från kol till kål

I ett naturskyddsområde bland bergen i Moçambique finns en av platserna där SOS Barnbyars projekt Kurima är verksamt. Tidigare har man bränt markerna här för att göra kol, men nu lär sig deltagarna hur man kan odla på ett hållbart sätt. Det leder till en bättre miljö, större skördar och mindre fattigdom. Kurima förändrar livet för familjer.

Småbarnspappan Romio deltar i projektet och leder gruppen som odlar på den här platsen. Som en del av projektet, som finansieras av Hemköp, lär de sig om klimatförändringarna, fördelarna av organiskt gödningsmedel och hur det påverkar hälsan och miljön.

− Projektet hjälper oss mycket, det är en ära att få delta i det. Projektet hjälper oss att producera. Det bistår med frön och hjälper oss med tekniska saker, säger han.

Han berättar också om hur klimatförändringarna känns av i Moçambique och att det har gjort det svårt för jordbrukarna att försörja sig.

− Tidigare var det inte svårt att få regn. Det regnade i september och oktober. Men nu ser vi klimatförändringarna. Nu regnar det i december och januari.

För Romio, de andra jordbrukarna och deras familjer har projektet förändrat livet. Många har nu tillräckligt med mat att försörja sina barn, kan förbättra sina hus och skicka barnen till skolan, något som förändrar barnens framtid.

− Jag är pappa till en son. Jag lyckas försörja min familj. Förut var livet svårare för oss. Jag stöttar även mina bröder som går i skolan, säger han och fortsätter:

− Min plan för framtiden är att kunna förbättra mitt hus. Och att ha möjligheten att låta mina barn gå i skolan. Jag vill kunna leva ett gynnsamt liv. Jag hoppas även bli en bra producent på hög nivå.

 

Läs mer

Så blev organiskt gödningsmedel sonens skolavgift

Med nya hållbara kunskaper och verktyg kan föräldrar som Rosa möta klimatförändringarna i Moçambique och anpassa sitt jordbruk. SOS Barnbyars projekt Kurima, som finansieras av Hemköp, bryter den nedåtgående spiralen av misslyckade skördar och ohållbara odlingstekniker, som har lett till hunger och näringsbrist i landet.

− Sedan jag gick med i projektet har mycket förändrats. När projektet kom fick vi reda på att vi skulle använda organiskt gödningsmedel, vilket är bra för vår hälsa och för samhället, säger Rosa.

Kurima består av tre delar; hur man kan odla på ett hållbart och effektivt sätt, konservering, förvaring och lagring av det deltagarna har odlat och hur deltagarna kan spara tillsammans. Teknikerna deltagarna lär sig innebär också en större skördar, vilket gör att de kan sälja grönsaker och på så sätt försörja sin familj. För Rosa har det hon har lärt sig förändrat hennes liv till det bättre.

− Jag fick råd med min sons skolavgift. Jag byggde mitt hus länge, nu har jag råd att göra klart det. Jag kan nu odla med hög kvalitet. När kunderna kommer, så är de nöjda, säger hon.

Framgången och odlingsteknikerna Rosa har lärt sig har också lett till att hon börjat drömma och planera sin framtid inom odling.

− Min plan för framtiden, när jag har producerat mer, är att öppna en affär. Jag vill sälja ekologiska grönsaker.

Läs mer

Text, bild och film: Kristina Wärngård

Musik: AMG Scandinavia

Dela inlägget

Publicerad: 2023-12-08

Liknande

Artikel

Så minskar José våldet i hemmen

I en liten stad i Moçambique jobbar José med att öka jämställdheten i samhället – en familj i taget. Han jobbar med SOS Barnbyars pappaprogram Active Fatherhood. − I Active Fatherhood pratar vi om jämställdhet för män och kvinnor. Inget arbete hemma är bara för män eller bara för kvinnor. Vi pratar om hur de har det hemma, säger han.

Läs mer här

Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

Läs mer här

Artikel

”Det är en bra förändring”

Séngio, 26 år, är en av papporna som just nu deltar i programmet ”active fatherhood” i Moçambique. Han är gift och har två små döttrar som ännu inte börjat skolan. Den lilla familjen bor tillsammans med hans egna föräldrar och syskon; ett generationsboende med tydliga, nedärvda strukturer och attityder kring kvinnans roll i hemmet.

Läs mer här