Så stöttade vi återförenade familjer i Göteborgsområdet 2020-2022.
För många ensamkommande ungdomar är det en stor dröm att få bo ihop med sin familj igen. Men i många fall leder familjeåterförening till ett stort ansvar för ungdomen och påfrestningar på familjerelationerna. Därför startade vi 2020, med stöd av Asyl-, migrations- och integrationsfonden, ett familjestärkande program för att stödja återförenade familjer i etableringsprocessen.
Programmet skulle öka förutsättningarna för etablering i det svenska samhället för barn och vuxna som kommit till Sverige på anknytning. Det skulle bidra till att motverka utanförskap i samhället, och främja etablering på individnivå likväl som på strukturell nivå. På individnivå låg fokus på att stärka föräldrarnas egenmakt för att ge dem ökad möjlighet att ta huvudansvaret för familjen.
Hälsa
Nätverk och sammanhang
Samhälle och bostad
Studier och arbete
Projektidén utgick från en kartläggning av målgruppens behov och möjliggjordes med stöd från Jämställdhetsmyndigheten. Under kartläggningen träffade våra mentorer ungefär 15 familjer för att samla in relevant kunskap kring behovet av stöd.
Under de två första kvartalen låg fokus på framtagandet av programmet, därefter på direkt verksamhet gentemot målgruppen. Familjerna som deltog i programmet rekryteras bland annat genom samverkan utifrån ett IOP-avtal med Göteborg Stad, samt genom övriga samhällsaktörer som möter målgruppen.
Vårt mål var att involvera 60 familjer under projekttiden 2020-2022 och att förankra projektet som en del i vår ordinarie programverksamhet, samt att arbeta med att samverkan mellan berörda myndigheter och kommunicera projektets fynd.
Familjerna tilldelades varsin familjementor, som kompletterande stödinsats, som visade vägen till relevanta instanser inom offentlig sektor. Kartläggningsprojektet visade nämligen att målgruppen hade låg kunskap om tillgängliga verksamheter, därför blev en central uppgift för projektet var att ge kompletterande stöd och lotsning – och att bidra till att resurser används så effektivt som möjligt.
188 individer fick stöd, 32 familjer ingick i programmet,
6418 individuella insatser genomfördes
29 gruppaktiviteter med i snitt 23 deltagare i snitt per aktivitet
Målsättningen för föräldrarna var att de efter att ha deltagit i programmet skulle kunna orientera sig i det svenska samhället, ha kommit närmre arbete och studier samt att känna sig tryggare i sin föräldraroll.
av föräldrarna har fått kontakt med annan aktör som erbjuder åtgärder och service
av föräldrarna känner sig tryggare i sin föräldraroll
av föräldrarna känner sig mer etablerade i samhället